Najnovije vesti
Home / Da nas bude više / Da nas bude više!
Da nas bude više!

Da nas bude više!

U Republici Srbiji prirodni priraštaj bio je negativan i u 2017. godini, a podaci pokazuju da je rođeno svega 64.894 beba, a umrlo 103.722 lica što je 38.828 stanovnika manje u zemlji. Svesna situacije u kojoj se zemlja nalazi, Vlada Republike Srbije već je preduzela odgovarajuće mere kako bi prirodan priraštaj u zemlji bio veći.

U Republici Srbiji u 2017. godini živorođeno je 64.894 lica, a umrlo je 103.722. Prirodni priraštaj je -38.828, saopštio je Republički zavod za statistiku, a stručnjaci koji se bave demografijom dodaju da u našoj zemlji nije bilo manje stanovnika u novijoj istoriji. Šta više, broj stanovnika u Republici Srbiji drastično se približava brojci ispod sedam miliona jer trenutno u zemlji živi sedam miliona, 20 hiljada i 858 stanovnika. Statistika je nemilosrdna, a brojke koje stručnjaci beleže kažu da je u Srbiji prošle godine rođeno 64.894 beba, što je samo 160 više nego 2016. godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje dece od početka prošlog veka. Podaci pokazuju da se broj stanovnika u zemlji godišnje smanji za blizu 40.000  ljudi. Ukoliko se ovaj trend nastavi, već na kraju ove godine Srbija neće imati sedam miliona stanovnika. Ne bude li stavljena tačka na ovakav trend vitalnih događaja u zemlji, lako se može obistiniti tvrdnja „da će svi Srbi jednog dana stati ispod jedne šljive“.

ZAJEČARSKI OKRUG

Slična situacija je i u Zaječarskom okrugu u kome Republički zavod za statistiku broji 109.634 stanovnika. Tokom prošle godine u matične knjige rođenih upisano je 660 novorođenčadi, ali je broj onih koji su upisani u knjige umrlih znatno veći i iznosi 2.297. Prirodni priraštaj je u Zaječarskom okrugu -1.637, navode u Republičkom zavodu za statistiku u Zaječaru.

Situacija je slična u svim gradovima i opštinama u zemlji, a u izveštaju statističara samo šest opština od 169 je u protekloj godini imalo pozitivan prirodni priraštaj.

Grad Zaječar ima 55.205 stanovnika. Prošle godine je u Zaječaru rođena 321 beba, sa druge strane u knjige umrlih upisano je 1.046 osoba. Kada se radi o gradovima i opštinama Zaječarskog okruga, najviše beba rođeno je upravo u Zaječaru – 321, na drugom mestu nalazi se Knjaževac sa 177 novorođenčadi, dok treće mesto zauzima Sokobanja sa 95 rođenih beba. Najveći broj umrlih je u Zaječaru 1.046, zatim sledi Knjaževac sa 650 i Sokobanja sa 360 umrlih. 

Podaci koji se tiču statistike mortaliteta pokazuju da Srbi umiru od bolesti koje se mogu sprečiti i koje su posledica nezdravog načina života. Vodeći uzrok smrti kod oba pola su bolesti sistema krvotoka, a drugi uzrok smrti u našoj zemlji su tumori, na koje otpada petina smrtnih slučajeva.

Prema rečima stručnjaka, na poražavajuće brojke utiče više faktora, a jedan od njih je svakako odlazak mladih iz zemlje. To se vidi, ne samo po broju rođenih beba, već i po broju parova koji su odlučili da zasnuju porodicu, odnosno da sklope brak. Osim toga, podaci Republičkog zavoda za statistiku potvrđuju da prosečna starost stanovništva u Srbiji raste. Prošle godine, prosečna starost stanovništva iznosila je 43 godine. Procenat mladog stanovništva do 14 godina iznosi 14,3 odsto, dok je udeo osoba starijih od 65 godina 19, 6 %.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Zaječaru je prosečna starost majke pri rođenju deteta 29 godina, dok je prosečna starost umrlih lica 77 godina.   

NE VENČAVAMO SE PRE TRIDESETE

U 2017. godini statistika brakova beleži blagi porast broja ukupno zaključenih brakova za 0,4 % u odnosu na 2016. godinu. Zabeležen je blagi porast sa 35.921 na 36. 047 registrovanih brakova u 2017. godini. Prosek godina starosti prilikom stupanja u brak za žene je 31 godina, a za muškarce 34 godine. Broj zaključenih prvih brakova u Republici Srbiji manji je za 0,4 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosi 28.919. Prosek godina starosti pri zaključenju prvog braka za muškarce i dalje je 31 godina, odnono za žene 28 godina.  Broj razvedenih brakova u 2017. godini iznosi 9.262 i pokazuje porast za 2,4 odsto u odnosu na 2016. godinu. Prosek godina starosti prilikom razvoda braka za žene je 40 godina, a za muškarce 44 godine. Prosečno trajanje razvedenog braka u prošloj godini iznosi 13,4 godine.

Sličan trend se beleži i u Zaječarskom okrugu u kome je u prošloj godini sklopljeno 445 brakova, a razvedeno 238. Samo u Zaječaru je u 2017. godini sklopljeno 243, a razvedeno 150 brakova.

Vlada Republike Srbije je već načinila prve korake kako bi zaustavila ovakav trend vitalnih događaja u Srbiji, uvođenjem odgovarajućih mera kojima se stimulišu mlade osobe da imaju više dece, jer samo sa tri i više deteta može da se krene putem pozitivnog prirodnog priraštaja. Sa druge strane, sve veća pažnja se poklanja mladima, a posebno njihovom zapošljavanju što je jedan od preduslova da osnuju porodicu koja je garant povećanja prirodnog priraštaja jer je ekonomska nesigurnost jedan od razloga zbog čega mladi izbegavaju da stupe u brak.

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta „Da nas bude više“.
Projekt sufinansira Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>