Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Da li je voda u Zaječaru ispravna za piće?
Da li je voda u Zaječaru ispravna za piće?

Da li je voda u Zaječaru ispravna za piće?

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru izvršio je kontrolu vode sa 26 arteskih česama u Zaječaru i ona je pokazala da voda odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Uzorci su uzeti na najfrekfentnijim mestima u Zaječaru, a prema rečima nadležnih iz Zavoda, za sada nema nikakvih neispravnosti.

Česma u Avnoju (zgrada C2), Tackova, Markova, Jankovićeva, česme kod Železničke stanice, na Popovoj plaži, kod Voćara, u Podlivu, u blizini Osnovne škole „Hajduk Veljko“ u Kotlujevcu, kod Zelengore…Ovo su samo neke od 26 arteskih česama u Zaječaru koje su bezbedne i ispravne za piće. Prema rečima Mione Veličković, iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, 1. i 2. avgusta izvršeno je uzorkovanje vode sa 26 arteskih česama u Zaječaru a detaljnom analizom je utvrđeno da za sada nema nikakvih problema i da Zaječarci mogu da koriste vodu sa javnih česama.

Osim uzorkovanja vode sa javnih česama, Zavod za javno zdravlje „Timok“ vrši kontrolu vode na svim centralnim vodovodima Zaječarskog i Borskog okruga.

Prema rečima Dr Dijane Miljković, specijaliste higijene, u Zaječaru je do 30. juna uzeto po 10 uzoraka vode, 6 puta mesečno a sada je, zbog smanjene potrošnje vode, taj broj prepolovljen, pa se tri puta mesečno uzima po devet uzoraka vode.

„To je dovoljno i tako je propisano pravilnikom, tako da za dva meseca imamo 77 uzoraka vode sa centralnog vodovoda u Zaječaru i svi uzorci odgovaraju Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Takođe u Knjaževcu imamo 40 uzoraka za dva meseca, dok je u Sokobanji, za dva meseca uzeto 40. Samo u dva slučaja se pojavila aerobne mezofilne bakterije ali one nisu patogene i ne remete zdravlje ljudi ali je voda pod stalnim nadzorom i za sada nismo primetili nikakve probleme. Boljevac ima nešto manji broj uzorka, radi se voda na Mirovštici i dva do tri uzoraka u mreži, tako da u tom gradu, za dva meseca imamo 8 uzoraka vode. Što se Bora tiče, šest puta mesečno se uzima sedam, osam uzoraka vode, tako da smo mi za dva meseca u Boru imali 86 uzoraka vode. Povremeno se u nekim uzorcima, svega četiri, pojavila mutnoća, to su blago uvećane vrednosti, takođe parametar koji ne smeta zdravlju ljudi. Znamo svi da su cevi stare i onda je očekivano da dođe do nekog pritiska u mreži vodovoda i onda se pojavljuju blago uvećane vrednosti za mutnoću“, napomenula je Dr Miljković i dodala:

„Imamo i sistematsku i redovnu kontrolu u Zvezdanu i svakog meseca radimo po dva uzoraka vode iz njihovog seoskog vodovoda. Ta voda je ispravna i ova mesna zajednica ima službu koja brine o tom vodovodu. To je jedan pozitivan primer kontrole vode u seokim vodovodima. Na kraju mogu da podvučem i kažem da je voda ispravna za piće i da za sada nema nekih većih nepravilnosti“, zaključila je Dr Miljković.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>