Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Da li je proces proizvodnje u Zaječarskoj pivari povezan sa presušivanjem arteskih česama u gradu?
Da li je proces proizvodnje u Zaječarskoj pivari povezan sa presušivanjem arteskih česama u gradu?

Da li je proces proizvodnje u Zaječarskoj pivari povezan sa presušivanjem arteskih česama u gradu?

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničič sastao se danas sa Aleksandrosom Danilidisom, direktorom Heiniken Serbia i Dejanom Vatovićem, direktorom Zaječarske pivare, kako bi se, prema rečima Ničića, došlo do zajedničkog rešenja i predupredile priče o tome da presušivanje zaječarskih česama ima veze sa poslovanjem, odnosno procesom proizvodnje u Zaječarskoj pivari.

„Mi želimo da predupredimo moguće priče o tome da bilo ko nanosi bilo kakvu štetu ovom gradu poslujući. Stalno se provlači priča o tome da nama presušuju česme i to je evidentno da one presušuju. Heiniken je veliki potrošač te dubinske vode i moramo to videti, niko ne optužuje, možda nema apsolutno nikakve veze sa Heinikenom“, kaže Ničić dodajući da je apsolutno siguran i da jedna pumpa nije mogla da zatvori tri ili četiri česme u proteklom periodu već da se radi o izmišljenoj priči.

Ono što predstoji, prema rečima Ničića, jesu analize koje treba da urade relevantne institucije. Kada rezultati budu gotovi, tražiće se rešenje. Ukoliko rezultati pokažu da presušivanje zaječarskih česama nije povezano sa proizvodnjom u Zaječarskoj pivari tražiće se mesto problema.

„Onog trenutka kada relevantne institucije daju analizu, izaćićemo pred medije i reći -nije, to što Zaječarska pivara eksploatiše nekoliko stotina, hiljada kubnih metara vode mesečno ili godišnje, ne utiče na rad arteskih česama. Onda ćemo tražiti gde je taj problem a problem može da postoji u drugom delu. Godinama bušotine nisu održavane, te cevi nisu večite. Pretpostavljam da je kod nekih česama došlo do urušavanja zemljišta, zapušivanja tih cevi, truljenja i da su zato presušile neke česme. Tamo gde je to slučaj, čak imamo dogovor sa Heinikenom, kao društveno odgovornom firmom, da će  Zaječarska pivara pomoći da ponovo probušimo i postavimo nove cevi kako bi česme proradile. Postoji mogućnost da se takvom eksploatacijom povlači voda naniže i da cevi ostaju prazne, da nema više vode. Ovo je preventivna jedna akcija, mislim da smo obavili jedan korektan razgovor i želim da pivara i dalje ulaže, jer planiraju da prošire kapacitete i mene to raduje“, kaže Ničić dodajući da će se u međuvremenu vršiti ušteda tako što će se dubinska voda u pivari koristiti isključivo za proizvodnju piva, te da se i sada deo vode, za pranje flaša i druge procese, koristi iz Vodovoda.

Ničić ističe i da su predstavnici Heinikena pokazali veliko interesovanje da ostanu i glavni pokrovitelji zaječarske Gitarijade bez obzira na to koliko ona raste.

„Ja sam im naglasio da su planovi za iduću godinu ozbiljni i rekao da je u planu izgradnja Doma Gitarijade na Kraljevici, a oni bi voleli da u tome učestvuju. Zainteresovani su i  da budu generalni sponzori jedne zaječarske sportske ekipe, a do kraja ove nedelje javiće i koja će to ekipa biti“, rekao je Ničić.

Direktor Heiniken Serbia Aleksandros Danilidis, podseća da je kompanija u poslednjih 8 godina investirala više miliona evra u Zaječarsku pivaru, kaže da je zadovoljan današnjim razgovorom sa gradonačelnikom Zaječara, i da se nada još boljoj saradnji.

„Zaječarsko pivo je jedno od najboljih piva u regionu, a mi smo u poslednjih osam godina investirali ovde mnogo miliona evra i ponosni smo na te investicije. Današnji sastanak je bio dobra prilika da se dogovorimo da sa gradom uradimo istraživanja o eksploataciji podzemnih voda uprkos činjenici da mi imamo svu dokumentaciju i dozvole i da legalno koristimo ove vode. Imamo i veoma razvijene programe za tu eksploataciju“, ističe direktor Danilidis podsećajući da Zaječarska pivara godinama unazad ima uspešnu saradnju sa gradom i podržava razne kulturne događaje, među kojima je i zaječarska Gitarijada i dodaje:

„Nadamo se da će se naša saradnja razvijati  i da će biti još bolja“.

Prema rečima gradonačelnika Zaječara, sa direktorom Heiniken Serbia biće održan još jedan sastanak u periodu od 1. do 7. septembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>