Najnovije vesti
Home / Vesti / DA LI ĆE GRAD SAČUVATI DEO ISTORIJE ZAJEČARA? (AUDIO)
DA LI ĆE GRAD SAČUVATI DEO ISTORIJE ZAJEČARA? (AUDIO)
Foto: radiomagnum.rs

DA LI ĆE GRAD SAČUVATI DEO ISTORIJE ZAJEČARA? (AUDIO)

Grupa gradjana danas u podne protestovala je ispred zgrade Gradske uprave tražeći brzu reakciju gradskih vlasti kako za koji dan ne bi bio prodat jedan od osam zaječarskih bastiona koji čine jedinstven fortifikacioni odbrambeni sistem na teritoriji grada Zaječara sagradjen u 19. veku.

Novinarima se obratio samostralni odbornik u zaječarskom parlamentu Dejan Zdravković ističući da se gradska vlast ponaša nedomaćinski i apelujući da se ne dozvoli prodaja dela istorije Zaječara.

«Današnji protest predstavlja protest protiv gradske vlasti koja se nedomaćinski ponaša prema imovini na teritoriji grada Zaječara. Znamo da je grad Zaječar pre mesec dana prodao svoju imovinu, 64 ara za 45 hiljada evra i znamo da je do 16. oktobra rok da se grad Zaječar prijavi na oglas za prodaju 7 hektara i 63 ara sa utvrdjenjem, odnosno jednim od osam bastiona na teritoriji grada.
Podsetio bih da je grad u obavezi, i po statutu, da uvek kada je u prilici, vrši širenje svoje imovine i da je stiče na svojoj teritoriji», ističe Zdravković koji smatra neprihvatljivom izjavu načelnika Odeljenja za urbanizam, Bože Kocića, u kojoj navodi da će grad slati pisma Republičkom zavodu za zaštitu spomenika i da će se ići na teren kako bi se videlo da li utvrdjenje vredi.

Dejan Zdravković podseća, da je krajnji rok 16. oktobar i napominje da je jedino rešenje brza reakcija gradskih vlasti.

«Krajnji rok je 16. oktobar, vremena nema, osim ako Gradsko veće sutra ne donese odluku o kupovini utvrdjenja i preda prijavu do 16. oktobra. Sve ostalo je prazna priča, a može da se desi i da je neko od fizičkih lica već podneo prijavu i da za mali novac kupi istoriju grada Zaječara», kaže Zdravković.

Omladinsko planinarsko društvo Dragan Radosavljević već nekoliko godina vodi bitku za spas zaječarskih bastiona, podseća Miroslav Žikić, predesdnik OPSD Dragan Radosavljević.

„Već tri godine vodimo borbu i bitku za spas zaječarskih bastiona. Pokušavamo da animiramo naše gradjane i da ih upoznamo sa tim kulturnim nasledjem. Pokušavamo i da animiramo gradske vlasti, da shvate da to može da bude jedinstvena turistička ponuda. Neko čuje, neko ne čuje, trudimo se da što više skrenemo pažnju i da tako možemo da sačuvamo to za buduće naraštaje. Danas smo ovde da bi skrenuli pažnju gradskoj vlasti da je jedan od bastiona na prodaju. To je druga prodaja, cena je prepolovljena, jako smešna i za samo zemljište, a kamoli za takav objekat. Samo onaj kamen koji je tamo i zemljište oko bastiona vredi sigurno više. Jedina sreća je što je malo nepristupačno, pa se nadamo da neće biti prodato. Smatramo da u zemlji Srbiji ne treba da bude sve na prodaju, ono što su nam ostavili roditelji trebali bi ostaviti onima koji dolaze iza nas“, kaže Žikić.

Boža Kocić, načelnik Odeljenja za urbanizam građevinske i komunalno stambene poslove u zaječarskoj Gradskoj upravi, kaže da će grad u toku dana uputiti dopise na tri adrese kako bi se sprečilo otudjenje ovog utvrdjenja.

«Grad će u toku dana dostaviti dopis Direkciji za imovinu Srbije, Zavodu za zaštitu spomenika i Ministarstvu odbane da spreči otudjene bilo kog utvrdjenja oko Zaječara, kako bi pokušali da ta utvrdjenja zaštitimo, da to ostane državna svojina ili da se upiše kao javna svojina grada i da ostane kao zaštićeno dobro, prvenstveno istorijsko, a na neki način i kulturno dobro», rekao je Kocić.

Kocić ističe i da grad ima alternativu.

«Jedno od rešenja je i da grad uplati depozit i da se prijavi kao jedan od zainteresovanih kupaca utvrdjenja Kravarnik», napominje Kocić.

Sudbina jednog od zaječarskih bastiona znaće se već za nekoliko dana, s obzirom da je poslednji rok za konkurisanje zainteresovanih 16. oktobar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>