Najnovije vesti
Home / Knjaževac / ČUVAJMO NAŠU TRADICIJU! Sve više mališana uči da svira frulu…
ČUVAJMO NAŠU TRADICIJU! Sve više mališana uči da svira frulu…

ČUVAJMO NAŠU TRADICIJU! Sve više mališana uči da svira frulu…

Nebojša Milošević iz Knjaževca se više od jedne decenije bavi izradom tradicionalnih muzičkih instrumenata. On pravi frule, gajde, kaval.  

Očuvanje tradicije je nešto što ovog Knjaževčanina drži još uvek na tom putu. Kako kaže, to najviše radi zbog očuvanja naše tradicije.

„Želim da sačuvam  naše korene, jer ako čuvamo našu tradiciju i kulturu čuvamo i duh našeg naroda“, naglašava Nebojša.

Nebojša kaže da nekad za par sati napravi frulu, a nekad mu je potrebno mnogo više vremena.

„Nije mi teško, ovaj posao za mene predstavlja zadovoljstvo“, kaže ovaj Knjaževčanin i dodaje da je sve počelo kao hobi, a završilo se kao posao od koga može i da se zaradi.

Cene muzičkih instrumenata se kreću od 500 dinara za dečiju jednostavnu frulu, pa do  1 000 dinara za neke malo veće i komplikovanije za izradu. Za profesionalne frule treba izdvojiti od 3 pa do 10 hiljada dinara.

Kada je u pitanju interesovanje ljudi za tradicionalne instrumente Nebojša kaže da je dobro što ono još uvek postoji.

„Ima interesovanja i kod starijh, ali i kod mlađih, posebno kod dece koja hoće da nauče sa sviraju frulu“, objašnjava Nebojša i dodaje:

„Volim ovaj posao, kod mene je prerastao u ljubav, u ljubav prema tradiciji i očuvanju naših korena. Ne smemo zaboraviti odakle potičemo.“

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>