Najnovije vesti
Home / Vesti / U Zaječaru uspešno realizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi -Crveni krst dobio gradske prostorije za realizaciju narednih akcija
U Zaječaru uspešno realizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi -Crveni krst dobio gradske prostorije za realizaciju narednih akcija

U Zaječaru uspešno realizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi -Crveni krst dobio gradske prostorije za realizaciju narednih akcija

Prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u novim prostorijama zaječarskog Crvenog krsta u Krfskoj ulici, koje su jutros svečano otvorene, uspešno je realizovana, a prema rečima nadležnih već u prvim satima akcije, odaziv građana je bio iznad očekivanog. Među dobrovoljnim davaocima krvi je šezdesetdvogodišnji Ljubiša Miljković koji je do sada dao 102 puta krv. Kako kaže, lepšeg osećaja nema od saznanja da ste nekome spasili život.

„Počeo sam da dajem krv sa 25, 26 godina, pa evo sve do danas. Kada sam dobio decu, i njih sam učio da budu dobrovoljni davaoci krvi i da pomažu drugima. Do sada sam 102 puta zvanično dao krv, ali sam takođe odlazio i u Beograd i namenski davao krv, i mogu da kažem da je osećaj neprocenjiv. Lepo je kada znate da ste nekome pomogli, a ne znate ni kome. Moj savet je da svi koji mogu dođu i daju krv, da budemo u što većem broju i pomognemo drugima. Davaću krv i u narednom periodu, koliko god to mogu“, rekao nam je Ljubiša.

Akciji dobrovoljnog davanja krvi odazvali su se, kao i do sada, radnici JKSP „Zaječar“, a prema rečima Željka Nedovića iz tog preduzeća, nove prostorije će sigurno biti od velikog značaja jer se nalaze u samom centru.

„Radnici preduzeća se uvek rado odazivaju ovakvim i sličnim akcijama jer na taj način možemo da pomognemo građanstvu, što je slučaj i sada. Veoma je važno što je ova akcija sprovedena u ovom objektu, a kada je u pitanju odaziv radnika JKSP „Zaječar“, mogu slobodno reći da je bio odličan“.

Nove prostorije u Krfskoj ulici lokalna samouprava je dala na korišćenje Crvenom krstu, pa akcije dobrovoljnog davanja krvi neće više morati da se oragnizuju na različitim mestima. Osim tih akcija, kako je rečeno, biće organizovane i druge aktivnosti u kojima će učestvovati deca, stariji, ali i osobe sa invaliditetom.

„Ovaj prostor nam je jako značajan, jer je u centru grada, dostupan je, i vidljiv, da ljudi znaju šta Crveni krst radi, a svi znamo da nam je jedna od osnovnih i vrlo važnih aktivnosti koje radimo, dobrovoljno davalaštvo krvi. Danas je prvi put akcija organizovana u ovom prostoru, i ovom prilikom obaveštavamo ljude da će od sada uvek ovde da budu organizovane te akcije. Naravno, u ovom prostoru će biti organizovane sigurno i druge aktivnosti u koje će biti uključena deca, stariji, osobe sa invaliditetom. Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi koja nam je dala na korišćenje ovaj prostor, jer nam je to značajno za sve naše aktivnosti“, rekla je Ivanka Jović, predsednica zaječarskog Crvenog krsta.

Akciji dobrovoljnog davanja krvi prisustvovali su i predstavnici Nezavisnog sindikata policije, a prema rečima Igora Stojadinovića, predsednika Koordinacionog centra u Zaječaru,50% policijskih službenika od ukupnog broja zaposlenih, su dobrovoljni davaoci krvi. kako kaže, sa ciljem da nekome pomogne, i sam je 71 put dao krv.

„Velika mi je čast što nam je ukazana prilika da kao učesnici u dobrovoljnom davalaštvu budemo prvi u novoj namenskoj prostoriji Crvenog krsta, koja će mnogo značiti svim dobrovoljnim davaocima, jer se nalazi u strogom centru grada. Nezavisni sindikat policije, tradicionalno, godinama unazad daje puno učešće u okviru dobrovoljnog davalaštva na području grada, i moram da kažem da imamo preko 50% policijskih službenika od ukupnog broja zaposlenih, koji su dobrovoljni davaoci krvi. To nam je dalja satisfakcija da tako i nastavimo“, rekao je Stojadinović.

Povodom svečanog otvaranja namenske prostorije Crvenog krsta, rukovodstvo Nezavisnog sindikata policije, Koordinacionog centra u Zaječaru, donelo je odluku da u znak zahvalnosti na dosadašnjoj saradnji i realizaciji humanitarnih aktivnosti u sindikatu, dodeli zahvalnicu predstavniku zaječarskog Crvenog krsta, Vladanu Markoviću.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>