Najnovije vesti
Home / Društvo / Centar za hemodijalizu u Zaječaru u jako lošem stanju, DA LI SE NAZIRE REŠENJE PROBLEMA?
Centar za hemodijalizu u Zaječaru u jako lošem stanju, DA LI SE NAZIRE REŠENJE PROBLEMA?

Centar za hemodijalizu u Zaječaru u jako lošem stanju, DA LI SE NAZIRE REŠENJE PROBLEMA?

Centar za hemodijalizu u Zaječaru, koji je osnovan pre 30 godina, kada je imao samo četiri pacijenta, dugogodišnja je „rak rana“ zaječarskog Zdravstvenog centra. Naime, u maloj prostoriji u kojoj stolarija nije zamenjena od početka osnivanja centra, sa ruiniranim podom i neadekvatnim sanitarnim čvorom, smenjuje se tri puta nedeljno, 75 pacijenata, koji su na programu hemodijalize.

Prema rečima doktorke Biserke Timenštajn Janković, načelnice Odeljenje nefrologije zaječarskog Zdravtsvenog centra, kada je osnovan Centar za hemodijalizu u Zaječaru, nije bilo namenskog prostora, pa su korišćene prostorije trpezarije, starog grudnog odeljenja i taj prostor je u početku zadovoljavao potrebe tih pacijenata. Međutim, broj pacijenata se vremenom povećavao, pa je tako na hemodijalizi od 70 do 80 pacijenata iz Zaječara, Knjaževca i Boljevca, koji borave u prostoriji koja ne zadovoljava uslove propisane Pravilnikom o obavljanju hemodijalize.

„Ovaj prostor po svojoj površini ne odgovara nameni, a takođe ni po sanitarnim uslovima. Ne postoje sanitarni čvorovi koji su odvojeni, pre svega, ne postoji za osoblje i za pacijente, a zatim, ne postoje ni sanitarni čvorovi po polu. Ne postoji ni posebna garderoba za bolesnike. Mnoge prostorije koje su propisane Pravilnikom o obavljanju hemodijalize, koji je objavljen u Službenom glasniku, ovde ne postoje, uslovi nisu zadovoljeni. Još jedan veliki problem na ovom odeljenju je stolarija koja ne dihtuje kako treba i koja nam pravi problem u zimskim mesecima, jer bolesnici tokom hladnijih zima često dobiju i zapaljenje pluća, imamo pravu epidemiju bronhopneumonije. Ove godine smo imali sreće jer je bila blaga zima. Zidovi takođe ne zadovoljavaju uslove, nisu prekriveni pločicama od poda do plafona, a podovi su ruinirani i ne mogu da se održavaju u besprekornom stanju“, istakla je dr Biserka Timenštajn Janković.

Najavaljeno otvaranje Centra za hemodijalizu u Knjaževcu, rasteretiće rad zaječarskog Centra, ali to neće rešiti decenijski problem koji postoji u Zaječaru. Ipak, rešenje problema se nazire, ali za sada, samo na papiru.

„Ovaj centar pokriva potrebe pacijenata iz Zaječara, Knjaževca i Boljevca. Ovih dana se otvara Centar za hemodijalizu u Knjaževcu, oni imaju 20 pacijenata sa svog područja. Mi ćemo u svakom slučaju biti nešto rasterećeni, međutim, sa druge strane očekujemo komplikacije iz Knjaževca, pre svega zbog neiskustva, oni tek počinju sa radom i mi ćemo za njih biti referentni centar. Problem koji mi imamo je više puta saopštavan. Pre dve godine je počelo da se pridaje značaja problematici koju imamo. Obilazili su nas zdravstveni ispektori sa niškog regiona, zatim komisije iz „Batuta“ i Ministarstva zdravlja. Nakon toga je načinjen projekat u kome stoji da se Centar za hemodijalizu proširi na „račun“ prizemlja grudnog odeljenja i poslat je Ministartvu“, obrazložila je dr Biserka Timenštajn Janković.

Na nedavno održanoj sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga, kada je podnet izveštaj o radu i Zdravstvene inspekcije, dr Goran Stamenković, šef Odseka za zdravstvenu inspekciju Niša za područje osam upravnih okruga istočne i centrale Srbije, naglasio je veliki problem koji Centar za hemodijalizu u Zaječaru ima.

„Pozitivna stvar je da je Zdravstveni centar Knjaževac, posle toliko godina uspeo da obezbedi uslove za početak rada hemodijalize u bolnici u Knjaževcu, dijaliza je locirana u zgradi Doma zdravlja, ali pripada Opštoj bolnici. Zdravstveni centar Knjaževac će na taj način rasteretiti Zdravstveni centar Zaječar sa pacijentima koji će se preusmeriti prema Knjaževcu, a Zaječar ima zadatak da otkloni nedostatke u Centru za hemodijalizu koji su brojni, mi smo to zajedno radili i ustanovili sa sanitarnom inspekcijom. Rešenja su data mnogo ranije, tako da je novo rukovodstvo pred velikim zadatkom i velikim izazovom i očekujemo da će to biti sigurno otklonjeno, jer je direktor preuzeo velike korake i mere da obezbedi uslove za nesmetan nastavak rada dijalize u Zaječaru koja je prethodnih godina bilo mnogo opterećena“, istakao je Stamenković.

Pacijenti koji su na hemodijalizi ali i nadležni se nadaju da će uskoro problem Centra za dijalizu u Zaječaru biti rešen i da neće ostati samo „mrtvo slovo na papiru“. Ako je za utehu, dobra strana tog centra je što u njemu radi stručan kadar, odnosno, dva nefrologa – subspecijalista i 13 sestara, a prošle godine je dobijeno čak 12 novih aparata, od ukupno 21, čime Centar raspolaže. Rad zaposlenih je raspoređen u dve smene, savkim danom, osim nedeljom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>