Najnovije vesti
Home / Društvo / CENA DALJINSKOG GREJANJA U ZAJEČARU NEPROMENJENA
CENA DALJINSKOG GREJANJA U ZAJEČARU NEPROMENJENA

CENA DALJINSKOG GREJANJA U ZAJEČARU NEPROMENJENA

NIČIĆ: DELOM ŠTO SE SVAKE GODINE ZADUŽUJEMO KOD DIREKCIJE ZA ROBNE REZERVE I PLAĆAMO KAMATE, A DELOM TIME ŠTO IMA PROFITA OD OSTALIH AKTIVNOSTI PREDUZEĆA, POKRIVA SE GUBITAK ZBOG 20-AK ODSTO ONIH KOJI SE GREJU NA DALJINSKI SISTEM

Javno komunalno stambeno preduzeće ,,Zaječar“ dostavilo je Gradskom veću Odluku o načinu pokrića gubitka za 2016. godinu, koja je usvojena na Nadzornom odboru ovog preduzeća još juna meseca ove godine. Naime, JKSP je u poslovnoj 2016. godini ostvarilo dobit pre oporezivanja u iznosu od 963.462,00 dinara, ali je zbog procene osnovnih sredstava, koja je rađena u istoj godini, radi usaglašavanja kapitala sa APR-om po nalogu državne revizije nastala razlika između knjigovodstvene i poreske amortizacije. Razlika od 7.720.542,00 dinara po međunarodnim standardima knjiži se na Odložene poreske obaveze koje umanjuju ostvarenu dobit i dovode do neto gubitka od 6.757.080,00 dinara. Obzirom na to da u ovom trenutku nema sredstava iz kojih bi se pokrio iskazani gubitak doneta je Odluka o načinu njegovog pokrića. Ovo preduzeće tražilo je saglasnost osnivača i na cenu toplotne enrgije za grejnu sezonu 2017/2018. godine. Nadzorni odbor JKSP je krajem jula 2016. godine doneo odluku da dosadašnja cena ostane nepromenjena – za stambeni prostor 98,38 dinara, a za poslovni prostor 122,97 dinara po kvadratu.

Boško Ničić je na nedavno održanoj sednici Gradskog veća kazao da ovo preduzeće posluje pozitivno samo zahvaljujući određenim sektorima, ali da bi poslovalo sa enormnim gubitkom ako bi se samo bavilo poslovima toplane.

-Grejanje grada je gubitak u ovoj firmi koji se pokriva iz delatnosti izvoženja smeća i drugim. Delom što se svake godine zadužujemo kod Direkcije za robne rezerve i plaćamo kamate, a delom time što ima profita od ostalih aktivnosti preduzeća, pokriva se gubitak zbog 20-ak odsto onih koji se greju na daljinski sistem. Ovo je bolna tačka i bilo koje povećanje, koje bi bilo realno, bi dovelo do toga da se svi isključe sa mreže. Da imamo energetske kapacitete, govorim o električnoj energiji i mogućnosti, to bi bilo dobro i po grad i za građane. U ovom trenutku grejanje električnom energijom je mnogo jeftinije. Sada nemamo realnu cenu grejanja, a pošto je nemamo mi sada povećavamo cene ostalih usluga koje pruža ovo preduzeće. Pravi se balans da njihove usluge ne budu preskupe kako bi preduzeće opstalo. Mi treba da vodimo zdravu ekonomiju i zdravu politiku, rekao je Boško Ničić, predsednik Gradskog veća.

KAZNA ZA 80 ODSTO GRAĐANA KOJI SE GREJU U SOPSTVENOJ REŽIJI

Što se tiče saglasnosti na cenu grejanja, koja je ostala nepromenjena, Ničić se  lično nije složio sa tim,  jer smatra da treba da se poveća cena grejanja, ali je ipak glasao za.

-I kada sam bio u opoziciji javno sam rekao, znajući da gubim političke poene, da sam protiv smanjenja cene grejanja, koju su tada pred izbore naložili da se smanji. Ovo nije ekonomska cena i ovo je cena koja je kazna za 80 odsto građana Zaječara u korist 20-ak odsto građana koji koriste daljinski sistem. Ova cena je niska, a ja nisam kriv onima koji imaju male penzije i plate. Ja sam kao izvršilac budžeta obavezan da itekako vodim računa o stanju finansija u ovom gradu i o stanju u javnim preduzećima i ustanovama i o tome da ću sutra morati da potpisujem menice Direkciji za robne rezerve, da se zadužujemo za nešto što će kad tad plaćati građani Zaječara. Mi sada plaćamo kamatu da bi se neki grejali po ceni koja nije ni blizu ekonomske. Ovo preduzeće i grad duguju Direkciji oko pet hiljada i nešto tona ili  pet miliona kilograma mazuta i ko to treba da plati. Grad svaki mesec plaća kamatu na to 680 hiljada i toliko otprilike i preduzeće. Ovih pet miliona kilograma  mazuta treba da se vrati za deset godina, svake godine bar po 500 tona. I ovi podaci govore da sadašnja cena grejanja sa matematikom i ekonomijom nema veze. Treba da plate samo oni koji se greju na dajinsko grejanje, a ne  svi građani Zaječara, istakao je Ničić.

On je dodao i da nije realno da za plaćanje postoje dvostruki aršini, da privreda i škole više plaćaju, a svi se isto greju.

-Kako da ja to predočim investitorima? Sa druge strane i roditelji plaćaju kroz grejanje škola, čak i oni što se greju u svojim domovima na drva i ugalj. Oni što se greju na daljinsko grejanje žive u 21. veku, a 80 odsto građana Zaječara živi u 17. veku i plaća za njih da žive u 21.To nije pošteno. Odluka o ceni mora da se donese sada da bi imai cenu, a o tome treba da se raspravlja u junu mesecu. Za iduću godinu ukoliko se ne podnese do kraja juna preduzeću nećemo dati oduku na cenu, kazao je Ničić.

PROŠLE GODINE SMANJENA CENA

Prošle godine na predlog JKSP ,,Zaječar“ Gradsko veće i Skupština grada usvojili su nižu cenu za korisnike daljinskog grejanja. Direktor ovog preduzeća Ivan Žikić tada je rekao:

,,Uzimajući u obzir, i analitički sagledavajući veliki broj faktora, kao na primer povećanje cene mazuta na tržištu i realne opasnosti da se to prelije na naše korisnike,doneli smo odluku da smanjimo masu za plate u našem preduzeću za 1.9 miliona na mesečnom nivou.Na taj način dolazimo do uštede od 23 miliona na nivou grejne sezone,što znači da smo po aktuelnim cenama energenata obezbedili sredstva za dodatnih 500 tona mazuta. Gradskom veću i Skupštini Grada uputili smo predlog o smanjenju cene za grejanje sa 6.54 na 5.37 dinara po kilovat satu ili na 98.38 dinara po kvadratu. To možda nije neko veliko smanjenje ali je u ovom trenutku sve što smo mogli da damo’’.

Članovi Gradskog veća usvojili su prošle godine  Nacrt rešenja o davanju saglasnosti Javnom komunalnom stambenom preduzeću Zaječar na vrednost koeficijenta i cenu toplotne energije. Promenama u tarifnom sistemu, cena grejanja prema metru kvadratnom, koja je iznosila 105,00 dinara po kvadratu smanjena je na 98,38 din/m2, odnosno je smanjena za 6,62 din/m2 (6,72 odstro). Cena toplotne energije koja se obračunavala prema kilovat satima smanjena je tada u odnosu na 2013. godinu za 1,17 din/kWh, odnosno za 17,88 odsto.

,,Zeleno svetlo’’ na ovu odluku dala je tada  i gradska Skupština.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>