Najnovije vesti
Home / Vesti / PROSLAVA BOŽIĆA U ZAJEČARU
PROSLAVA BOŽIĆA U ZAJEČARU

PROSLAVA BOŽIĆA U ZAJEČARU

Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave Božić – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, roditeljstva, očinstva i materinstva.

Božićna liturgija u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru počela je jutros u 8.00 sati, a liturgiji je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković.

Povodom velikog hrišćanskog praznika u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i rasejanju na Božić se služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, prema kanonima SPC.

Uoči Božića, u hramovima su održana bdenja, a u portama i na gradskim trgovima naloženi badnjaci, čime se najavljuje rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

Po završetku liturgije obavljeno je lomljenje božićne česnice koju je i ove godine obezbedila kompanija Tekijanka, koja je Zaječarcima darivala i zlatnik.
Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>