Najnovije vesti
Home / Društvo / BOŠNJAK POSETIO ZAJEČAR: Raditi na popularizaciji učenja manjinskog jezika, otvoriti manjinske redakcije na lokalu
BOŠNJAK POSETIO ZAJEČAR: Raditi na popularizaciji učenja manjinskog jezika, otvoriti manjinske redakcije na lokalu

BOŠNJAK POSETIO ZAJEČAR: Raditi na popularizaciji učenja manjinskog jezika, otvoriti manjinske redakcije na lokalu

U Zaječaru je održan sastanak kopredsednika Međuvladine mešovite komisije za unapređenje položaja manjina sa Rumunijom, državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave doktora Ivana Bošnjaka sa generalnim konzulom Rumunije gospodinom Oliverom Mariusom Dilofomom i predstavnicima lokalne vlasti i rumunske nacionalne manjine. Na sastanku je bilo reči o aktuelnim izazovima u ostvarivanju prava pripadnika nacionalnih manjina.

Zaječarski okrug je mešovita sredina u kojoj žive mnogi narodi, narodnosti i nacionalne manjine. Prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Boljevcu i Zaječaru 307 građana se deklarisalo kao Rumuni, a 6.254 kao Vlasi, istaknuto je na sastanku. Prema rečima državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave doktora Ivana Bošnjaka, na sastanku je dogovoreno da se učini sve kako bi se prava nacionalnih manjina ostvarila, a poseban akcenat će biti stavljen na to da se kroz obrazovni sistem populariše učenje manjinskog jezika.

„U cilju pripreme treće po redu sednice Međuvladine mešovite komisije koja nije zasedala punih 6 godina, važno je pomenuti da je veliki broj tema na neki način ostao otvoren, pre svega, pitanje rada i funkcionisanja Rumunske pravoslavne crkve ovde u istočnom delu Srbije, zatim ona pitanja koja opterećuju nacionalne manjine a tiču se obrazovanja i informisanja na jezicima manjina i jedna važna tema a to je pitanje izbora za nacionalne savete. Generalni konzul je svojim prisustvom posvedočio da dobri bilateralni odnosi dve države koji se, između ostalog, ogledaju kroz rumunsko priznavanje jedinstva i ustavne celine Republike Srbije, ne priznavajući nezavisnost Kosova i Metohije, budu upotpunjeni i ovom dobrom i konstruktivnom ulogom na putu priključenja Srbije Evropskoj uniji, kroz realizaciju Akcionog plana za unapređenje položaja manjina. Mi smo kao Ministarstvo trenutno u fazi zaokruživanja procesa rada na izmeni i dopuni regulative koja se bavi pitanjem položaja nacionalnih manjina. Naime, pripremljena su dva nacrta Zakona, a već od 29. marta očekujemo da u javnu raspravu izađe i nacrt Zakona o izemenama i dopunama Zakona o Nacionalnim saveta nacionalnih manjina“, istakao je Bošnjak i dodao:

„Na ovom sastanku u Zaječaru je dogovoreno da zajedničkim dijalogom predstavnika nacionalnih manjina, državnih i lokalnih organa uz podršku Rumunskog konzulata, učinimo sve što možemo kako bi se prava nacionalnih manjina ostvarivala. Pre svega, radićemo na tome da se kroz obrazovni sistem populariše učenje manjinskog jezika, da pokušamo da na lokalnom nivou podržimo otvaranje manjinskih redakcija i da vidimo koja su to pitanja koja se tiču slobodnog izražavanja svojih verskih osećanja na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga“.

Generalni konzul Rumunije Oliver Marius Dilofom je na sastanaku istakao da rumunska zajednica u Srbiji i srpska zajednica u Rumuniji treba da budu jedna tačka koja će spajati ove dve države.

„Odlična saradanja Rumunske ambasade u Beogradu i generalnog konzulata u Zaječaru, doveli su do brojnih ostvaranje i izuzetno važnih sastanaka. prvi važan sastanak bio je sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Rumunije, Klausom Johanesom, nakon čega je usledio niz sastanaka i razgovora u Beogradu. Radujem se što sam na lokalnom nivou naišao na dobru saradnju, koja je u interesu svih. Radi razvoja dobre saradnje sa generalnim konzulatom Rumunije u pogledu poštovanja prava nacionalnih manjina u oblasti u kojima žive, treba imati u vidu i ekonomski razvoj ove dve regije. Rumunska zajednica u Srbiji i srpska zajednica u Rumuniji treba da budu jedna tačka koja će spajati ove dve države, a dobro razumevanje  ove dve zajednice dovešće do prosperiteta u njihovim bilateralnim odnosim u budućnosti“, rekao je Dilofom.

Prema rečima načelnika Zaječarskog pravnog okruga Vladana Paunovića ovo je prvi sastanak relevantnih činilica na kome se razmatralo na koji način se može poboljšati položaj nacionalnih manjina kako u Zaječaru, tako u čitavom okrugu.

„Zaječarski okrug je, kao i cela Srbija, mešovita sredina u kojoj žive mnogi narodi, narodnosti i nacionalne manjine. Prema poslednjem popisu, od 2011. godine u Zaječarskom okrugu imamo, pre svega u Boljevcu i Zaječaru 307 građana koji se deklarišu kao Rumuni i 6254 koji se izjašnjavaju kao Vlasi. Ovo je prvi sastanak relevantnih činilaca na kome se razmatralo na koji način se može poboljšati položaj nacionalnih manjina u našem gradu. Na ovom sastanku su izneti podaci, iznete su neke zamerke u odnosu na raniji period, uz jedan dijalog, koji je započet na najvišem nivou, koji se sda spušta i na lokal, ne sumnjam da će u budućem periodu život građana na ovom prostoru biti na mnogo višem nivou“, istakao je Paunović.

Pitanje statusa i položaja nacionalnih manjina će biti tema pristupnih pregovora Srbije sa EU, čulo se na sastanku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>