Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Boško Ničić na Magnum radiju -VELIKI PLANOVI ZA ZAJEČAR!
Boško Ničić na Magnum radiju -VELIKI PLANOVI ZA ZAJEČAR!

Boško Ničić na Magnum radiju -VELIKI PLANOVI ZA ZAJEČAR!

VLADA SRBIJE JUČE UPLATILA NA RAČUN GRADA ZAJEČARA 380 MILIONA DINARA -SVE PORODILJE ISPLAĆENE, KAO I STIPENDIJE – NOVAC ĆE BITI ISKORIŠĆEN NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN - DOSTA ĆE SE ULOŽITI U PROJEKTNU DOKUMENTACIJU – BIĆE POSLA ZA ONE KOJI ŽELE DA RADE - GRAD ZAJEČAR IMA VELIKE PLANOVE, A NEKI ĆE BITI BAZIRANI I NA ONOM ŠTO GRAĐANI UKAŽU

Vlada Republike Srbije je kao hitnu finansijsku pomoć juče uplatila Gradu Zaječaru 380 miliona dinara ili oko 3,2 miliona evra, što je gotovo trećina godišnjeg budžeta grada. Po rečima gradonačelnika Boška Ničića ova sredstva biće iskorišćena na najbolji mogući način. Najveći deo od ovih sredstava, oko 80 miliona dinara, biće usmerena na završetak likvidacija javnih preduzeća, koje se razvlače godinama unazad. Ova pomoć najavljena je prošle nedelje na konferenciji za novinare, ali su građani Zaječara kao i Ničićevi politički protivnici bili skeptični po pitanju dobijanja ovih sredstava, pa su se na ovu temu usijale društvene mreže. Novac je ipak juče ,,legao“ i odmah je plaćen dug za javni prevoz.

- Naravno da nema dovoljno novca da se sve obaveze izmire i pored toga što je ovo ogroman priliv. Hvala Vladi Republike  Srbije, ali pre svega obećanjima, koje smo postigli još kad smo postigli dogovor da sarađujemo, da napravimo prvo koaliciju u ovom gradu a onda da ja pređem kao koordinator  i član Predsedništva u SNS, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. To govori da čovek drži reč. To je mnogo bitna stvar, da imate partnera da ono što obeća to i uradi. Čak je ovaj novac i malo veći od onog što smo mi u prvoj tranši tražili. Naravno, to nije kraj pomoći. Velika pomoć će biti i oko velikih projekata koji treba da uslede ovde, počevši prvo od industrijske zone. Sada razmatramo detaljan urbanistički plan i on će biti kompletno gotov negde do kraja godine. U njega ćemo ubaciti i neke stvari koje naši prethodnici nisu predvideli – most koji povezuje Kotlujevac i Podliv, industrijska zona koja je bila predviđena na 20-ak hektara je sada proširena na 80 hektara. Mnogo je još stvari koje tu treba ubaciti, rekao je juče gradonačelnik Zaječara Boško Ničić gostujući na Magnum radiju.

Od dobijenog novca biće isplaćene i sve zarade onih koji su na budžetu. Daće se novac i javnim preduzećima za dug koji je pravljen prema njima godinama, Vodovodu, Higijeni, Stambenom. Dug za to je 218 miliona dinara. Novac će im se dati za plate radnika ali i da nabave neka osnovna sredstva koja odavno nisu nabavljana. Sredstva će biti uplaćena i raznim udruženjima, humanitarnim, verskim, ali će sredstva, kako kaže Ničić, dobiti i udruženje ZA česme koje je postalo i političko.

-Biće puno toga urađeno. Potrudićemo se prvo da platimo sva planska dokumenta, da uradimo nove projekte… Videćemo koliko će ostati novca pa ćemo onda govoriti i o konkretnijim planovima i projektima, dodaje Ničić.

 Gradonačelnik  ističe da se na društvenim mrežama plasiraju razne neistine, o neisplaćenim porodiljama i mnogim drugim stvarima, koje služe da se stvori pogrešna slika kod javnog mnjenja. On kaže da ako žele da ga kritikuju treba bar da ga kritikuju za ono što stvarno nije dobro.

-Sve porodilje su zaključno sa osmim mesecom isplaćene, deveti ne može još da se isplati jer se do 15. prave spiskovi. Od 20 miliona i 300 koliko je predviđeno budžetom osam miliona i 173 hiljade su isplaćene. Fondacija za rađanje dece od 3,3 miliona je dosad isplaćeno milion i 650 hiljada, a od pre par dana stoji račun na 330 hiljada koji će biti plaćen danas. U okviru poljoprivrede od 11 miliona 450 hiljada isplaćeno je do sada dva miliona i 719 hiljada, za košnice. Ostaje još dva programa za kupovinu ovaca i koza i još jedan program koji će biti isplaćeni istog trenutka kad komisija za poljoprivredu, koju je formirala Skupština, bude sačinila, obišla i proverila podatke sa terena. Stipendije su isplaćene zaključno sa septembrom mesecom od dva i po miliona predviđenih milion i 694 hiljada, dodaje Ničić.

Inače, prepucavanja na društvenim mrežama su krenula uglavnom zbog prevoza i jubilarnih nagrada prosvetarima u Zaječaru. Po Ničićevim rečima jubilarne nagrade su isplaćene nakon promene vlasti, a sada se isplaćuju one koje dolaze na red.

Grad Zaječar ima velike planove, a neki će biti bazirani i na onom što građani ukažu.

„Biće formirana i nova mesna zajednica Beli breg, koja će obuhvatiti kompletan Beli breg i četvrtu mesnu zajednicu. U planu je da se ulica u centru Zaječara vrati u neko normalno stanje, da se ona proširi, biciklistička staza obeležiće se trakama. Deo od Policijske uprave pa sve do kružnog toka biće vrlo brzo  regulisan svetlosnom signalizacijom. U sklopu sređivanja gradskog trga u određenom peridou dana neće biti saobraćaja već će to biti pešačka zona. Radiće se narednih godina i na uređenju Bulevara Zorana Đinđića. Za Gamzigradsku banju koja je nedavno dobila status banje u planu je dovođenje investitora. Što se tiče Nikoličevske banje, koja nema status banje, tamo će se u nekom doglednom periodu početi sa prvom fazom za koju postoji urađen projekat još 2012. godine. To će značiti sređivanje tri bazena. To je predviđeno za zabavni park, mini akva park. Projekat je tu i on čeka zainteresovane investitore. Prvi deo investicije će uraditi grad, verovatno u 2019. ili 2020. godini. U njoj bi se razvijao pre svega zabavni i rekreativni turizam. Do tada treba urediti infrastrukturu do Nikoličeva, jer su putevi do tamo u očajnom stanju, kao i u samom selu. U samom gradu Zaječaru, kao i u selima, se radi i detaljan popis ulica, a nakon katastra ima planova i da se one srede“, rekao je gradonačelnik Boško Ničić gostujući juče na Magnum radiju.

DOSTA ĆE SE ULOŽITI U PROJEKTNU DOKUMENTACIJU

Mnogo će novca biti uloženo u projektnu dokumentaciju. Treba uraditi kompletan projekat rekonstrukcije objekta Partizan i za druge objekte i konkurisati kod Kancelarije za projekte Vlade RS, koja upravo takve projekte finansira.

-Na ivici smo da 142 miliona za rekonstrukciju OŠ ,,Ljubica Radosavljević Nada“ izgubimo, a dobili smo. To je zato što je direktor škole angažovao projektanta koji ne može da uskladi projektnu dokumentaciju sa onim što traži Kancelarija za projekte. Ako u narednih 15 dana to ne bude urađeno izgubićemo ovaj novac pa smo se zato i mi ukjučili, kaže Ničić.

Inače, projekat je urađen za ambulantu u Kotlujevcu i sa njim je već konkurisano kod Kancelarije za projekte.

NOVO GROBLJE SE SREĐUJE

Po Ničićevim rečima radiće se i na novom groblju, radiće se drenaža terena, groblje će biti prošireno i ograđeno, sređene staze, biće urađena kapela i mala crkva i to je predviđeno kroz sredstva za narednu godinu. Da bi se odredila nova lokacija potreban je period od nekih pet, šest godina pa će ovo postojeće biti uređeno.

BIĆE POSLA ZA ONE KOJI ŽELE DA RADE

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije najavio je nedavno u Žagubici dolazak jednog velikog investitora u Zaječar. Ničić kaže da se razgovori vode sa više investitora i da se industrijska zona od 80 hektara ne pravi samo za jednog investitora.

-Izgradnja industrijske zone mnogo košta i u tome će nam pomoći država. Neću vam reći gde je lokacija dok se predviđena planska dokumenta ne usvoje, jer če se vršiti eksproprijacija zemjišta pa cena zemljišta može drastično da skoči, kaže Ničić.

Inače, u Zaječar se očekuje i dolazak Lidl-a. Kuće u Čupićevoj ulici su u fazi rušenja što znači brzi dolazak ove kompanije, što je potvrdio i Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>