Najnovije vesti
Home / Vesti / Borba za opstanak sela se nastavlja -Mišković: Dubočane i Mala Jasikova ulaze u drugu fazu projekta „Naše selo“
Borba za opstanak sela se nastavlja -Mišković: Dubočane i Mala Jasikova ulaze u drugu fazu projekta „Naše selo“

Borba za opstanak sela se nastavlja -Mišković: Dubočane i Mala Jasikova ulaze u drugu fazu projekta „Naše selo“

Povodom početka realizacije druge faze projekta „Naše selo“ koji se uspešno sprovodi u dva zaječarska sela, Dubočane i Mala Jasikova, danas je organizovana svečanost u Domu kulture u Dubočanu. Kako je rečeno na svečanosti, druga faza projekta za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u selima, obuhvata  finaninsijski deo, ali takođe, i renoviranje školskih zgrada u Dubočanu i Maloj Jasikovi, kao i poboljšanje kulturnog i društvenog života u tim selima.

Prema rečima Miroslava Miškovića, predsednika „Delta Holding“ kompanije, jedan od najvećih problema koji Srbija ima je nestanak i propadanje srpskog sela.

„Nekada je srpsko selo bio osnov za razvoj Srbije u svakom pogledu, dok danas srpsko selo nestaje. Mi kao društveno-odgovorna kompanija smatramo, da tamo gde je najteže treba da se uključimo. Zato je „Delta“ sa svojim partnerima, pre svega sa Erste bankom, Telekomom ali i drugim partnerima koji će se uključiti, krenula da pokaže, na nekim uzornim primerom, kako treba da izgleda srpsko selo. Pored ova dva sela, sigurno ćemo uključiti još neke delove Srbije, i napraviti primer, na koji način treba da se ugledaju druge kompanije, banke, ali i država Srbija, na koji način treba da pomogne razvoju srpskog sela, jer to znači i razvoj cele Srbije. Drago mi je što smo danas ovde, hoću da se zahvalim na podršsci i budite sigurni da ćemo i dalje nastaviti da podržavamo i radimo na razvoj ova dava sela, kao i drugih sela u Srbiji“, istakao je Mišković.

Na svečanosti je rečeno da je proteklih meseci organizovana edukaciju na sve teme koje su od značaja za poljoprivrednike. Stručnjaci „Delta Agrara“ su prenosili svoje znanje,  baš kao i predstavnici Privredne komore Srbije i Sektora za poljoprivredu grada Zaječara. Meštani su imali priliku da nauče o rezidbi voća i zaštiti bilja, o vođenju knjige polja i ličnih finansija. Takođe, naučili su kako treba uzeti uzorak zemljišta i kako se ono priprema za sadnju. Od stručnjaka su meštani čuli kako se priprema hrana za ishranu stoke, kako se grade jeftinije a kvalitetnije zgrade za čuvanje grla, kako se finansiraju poljoprivredne proizvodnje.

Kako se čulo na svečanosti, nakon završene prve faze, započinje se druga faza projekta u kojoj će meštani, u praksi, primeniti stečeno znanje i konkretno razvijati poljoprivrednu proizvodnju.  To je, prema rečima nadležnih, faza u kojoj je za razvoj moderne poljoprivrede, neophodno finansiranje. Taj deo projekta, poveren je Erste banci.

„Ovaj projekat je prvi, ali se nadam, ne i jedini. Zajedno ćemo ga učiniti uspešnim i pokazaćemo da zajedno možemo da podignemo kapacitete srpskog sela, da možete vi koji tu živite da budete bogatiji, zadovoljniji, da vas bude više. Jedva čekam da za godinu dana vidim još veći skup ovde, mi smo krenuli sa prvih 20 domaćinstava, sa edukacijom, iz naše struke – finansijskom, sa prvih 200.000 evra koji su već dogovoreni i nadam se da je ovo samo početak. Ovde nismo došli da uradimo nešto naopako bilo kome, došli smo da pomognemo, a tome svedoči i činjenica,  da kamatna stopa za sve korisnike ovih kredita iznosi 0 %“, istakao je  Slavko Carić,  predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Modernizacija poljoprivrede je srce projekta „Naše selo“. Da bi se u selu uživalo, nije dovoljan samo dobar rod, neophodan je i društveni, ali i kulturni život u tim mestima. Tome je namenjena treća faza projekta. Delta fondacija je već počela pripreme na obnovi školskih zgrada u selima Dubočane i Mala Jasikova, a već  1. septembra je planiran još jedan skup, ovog puta u Maloj Jasikovi, gde će đaci biti ispraćeni u obnovljene i sređene učionice, čulo se na svečanosti. U trećoj fazi, u Dubočanu će biti organizovane bioskopske i pozorišne predstave, a biće napravljeno i mesto gde će se okupljati majke sa decom, ali i ostali žitelji sela. Za sela, ali i uspešnu realizaciju projekta, neophodan je oporavak infrastrukture, a njega nema bez aktivne uloge lokalne zajednice.

„Grad Zaječar je u kompaniji „Delta“ prepoznao velikog partnera u pomoći i obnovi naših sela. Mi smo otvorili vrata ovakvom jednom projektu, jer smo prepoznali da je on veoma bitan za sela u našem regionu. Sve ono što grad treba i mora da uradi, mi ćemo uraditi, i ono što svi očekuju da ćemo da kažemo je da taj put bude rešen, u najavi je da se on uradi, kako bi infrastrukturu mogli da dovedemo do nekih normalnih tokova. Ja se nadam da će se ovaj projekat proširiti i na druga zaječarska sela“, istakla je zamenica gradonačelnika Zaječara, Marina Milić.

Svečanosti, na kojoj su uručeni sertifikati meštanima koji su uspešno završili prvu fazu projekta „Naše selo“, prisustvovali su i predstavnici Privredne komore Srbije, Telekoma i drugih kompanija i institucija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>