Najnovije vesti
Home / Bor / Bor: Uručeni ugovori o samozapošljavanju -Sredstva izdvojena za buduće stomatologe, frizere, kozmetičare, proizvođače tekstila, advokate, prerađivače mleka
Bor: Uručeni ugovori o samozapošljavanju -Sredstva izdvojena za buduće stomatologe, frizere, kozmetičare, proizvođače tekstila, advokate, prerađivače mleka

Bor: Uručeni ugovori o samozapošljavanju -Sredstva izdvojena za buduće stomatologe, frizere, kozmetičare, proizvođače tekstila, advokate, prerađivače mleka

Na području grada Bora biće finansirana 32 preduzetnika koja prvi put pokreću biznis. Njima su uručeni ugovori o sufinansiranju subvencija za samozapošljavanje, a za pokretanje biznisa oni su dobili po 200 hiljada dinara. Ove godine je raznolik izbor delatnosti, pa su zastupljeni stomatolozi, frizeri, kozmetičari, proizvođači tekstila, profesionalni upravnici, advokati, prerađivači mleka.

„Sin je pokrenuo preradu mleka, imamo svoju farmu, koju smo otvorili 2008. godine. Ideja je da zaokružimo proces od proizvodnje mleka do prerade. Podigli smo objekat koji je sada u funkciji i krećemo sa preradom. Svaka pomoć znači, posebno kada su sredstva bespovratna. Smatram da za dobre proizvode, sa deklaracijama i ispitivanjima, ima mesta na tržištu, i ima kupaca. Proizvodićemo takozvani „vlaški sir“, koji je karakterističan sam po sebi, kajmak, kiselo mleko, jogurt“, rekao je Aleksa Simonović iz Oštrelja.

Prema rečima Lidije Načić, direktorke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Boru,  na osnovu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2019. godinu, iznos koji se izdvaja iz lokalnog budžeta je 5.000.000 dinara, dok se  iz Republičkog izdvaja 4.090.000 dinara.

„S obzirom na to, da je konkurs raspisan jula meseca, a prijavilo se 37 zainteresovanih lica, budućih preduzetnika, Odlukom Nacionalne službe odobrena su sredstva za sva lica, međutim 32 privatna preduzetnika se odlučilo da zaključi ugovore sa Nacionalnom službom i gradom Borom i započne svoj sopstveni biznis početkom septembra meseca“, istakla je Načić i dodala:

„U ovoj godini izuzetno je šarolik izbor delatnosti, i to su pre svega stomatološke ordinacije, frizersko-kozmetički saloni, proizvođači tekstila, imamo jednog proizvođača proizvoda od mleka, tu su i profesionalni upravnici, knjigovodstvena agencija. Kada je u pitanju privatno preduzetništvo, pored 32 zaključena ugovora, uz pomoć grada Bora, još 12 privatnih preduzetnika je počelo svoj sopstveni biznis početkom juna a to je bilo na osnovu raspisanog Republičkog konkursa Nacionalne službe za zapošljavanje“.


Kako je istaknuto prilikom dodele ugovora, iz godine u godinu se broj korisnika sredstava povećava, što je i cilj Grada Bora.

„Ove godine grad Bor odvojio je, kao i prethodnih godina, dodatna sredstva za samozapošljavanje i ono što je za nas jako bitno je to, da se iz godine u godinu broj korisnika povećava. Upravo to i jeste cilj, ove godine smo imali 48 novozaposlenih, zahvaljujući merama Republike i grada Bora, i ono što jeste zadatak je da iz godine u godinu povećavamo ta sredstva i povećamo broj korisnika ovih sredstava za započinjanje sopstvenog biznisa. Bor je grad koji je poznat kao industrijski centar gde su rudarstvo i metalurgija primarni, ali mi kao sredina koja ima ekspanziju razvoja moramo razmišljati o malim i srednjim preduzećima. Ovo je prilika da se zaposle stomatolozi, da se zaposle oni ljudi čije struke nisu toliko za vezane za RTB, odnosno „Zi JIN“, a to su advokati, knjigovođe, frizeri, svi oni koji nemaju mogućnost da rade unutar ovakvih sistema. Mi kao grad moramo, iz godine u godinu, podizati te kapacitete“, istakao je Aleksandar Milikić, gradonačelniika Bora.


On se osvrnuo i na izgradnju Tehnološkog parka u Boru.

„Imali smo već jedan sastanak gde smo definisali okvire razvoja projekta Tehnološkog parka i u pregovorima smo sa Komercijalnom bankom, da se u narednom periodu od njih otkupi „Stara zastava“ i tu napravimo jedan veliki „Tehnološki park“ za preko 20 korisnika“,  rekao je Milikić.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu. Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>