Najnovije vesti
Home / Bor / Grad prepoznaje trud mladih Borana: Nagrađeni najbolji učenici i njihovi mentori
Grad prepoznaje trud mladih Borana: Nagrađeni najbolji učenici i njihovi mentori

Grad prepoznaje trud mladih Borana: Nagrađeni najbolji učenici i njihovi mentori

Povodom obeležavanja trećeg oktobra, Dana oslobođenja grada Bora u Drugom svetskom ratu, u Muzičkoj školi „Miodrag Vasiljević“ u Boru održana je svečana akademija. Na svečanosti su dodeljene nagrade đacima generacije borskih osnovnih i srednjih škola u prethodnoj školskoj godini. Lap top računare dobilo je 11 najboljih, a ove godine Grad je dodelio 131 nagradu učenicima osnovnih škola i 57 srednjoškolcima. Nagrađeno je i 62 nastavnika koji su pripremali učenike za takmičenja.


Među nagrađenim učenicima je i Marko Arsenijević, učenik osmog razreda Osnovne škole „3. oktobar“ koji je osvojio čak četiri nagrade na republičkim i međunarodnim takmičnjima.

„Jedna nagrada je sa Međunarodne ekološke olimpijade na Međunrodnom takmičenju, tu sam osvojio prvo mesto. Takođe, prvo mesto sam osvojio i na ekološkoj olimpijadi na republičkom novou, i osvojio sam prvo i treće mesto na republičkom takmičenju iz matematike.  Najznačajnija mi je međunarodna nagrada jer se više država takmičilo. Da bi neko dobio ovoliko nagrada, neophodno je dosta da se uči i vežba. Osim učenja, volim i sport, trenirao sam dosta sportova, ali se rekreativno bavim fubalom i košarkom. Nisam još siguran šta ću da upišem, mada bih voleo da se bavim programiranjem“, rekao nam je Marko.

Prema rečima Tamare Paunović, članice Gradskog veća zadužene za obrazovanje,ove godine je Grad Bor izdvojio oko milion dinara za nagrade učenika i njihovih mentora.

„Ove godine nagradili smo 29 vukovaca iz osnovnih škola i 26 vukovaca iz srednjih škola. Takođe, nagradili smo i učenike koji su ostvarali rezultate na takmičenjima. Na republičkom takmičenju osnovnih škola, prvo mesto je osvojilo 11 učenika, drugo mesto 19, i treće mesto 18. Kada govorimo o srednjim školama, imamo 4 učenika koji su osvojili drugo mesto na republičkim takmičenjima i 17 učenika koji su osvojili treće mesto. Nagradili smo i učenika osnovne škole koji je osvojio međunarodnu nagradu i nagradili smo mentore koji su radili sa njima, a takvih je 62″, istakla je Paunović i dodala:

„Ove godine je Grad Bor izdvojio malo značajnija sredstva jer smatramo da ipak tu decu treba nagraditi što je više moguće i verujemo da im to znači, da će im dati dodatnu motivaciju da i dalje uče i da se trude. Opredeljena sredstva su milion dinara. Nagrada za osvojeno prvo mesto na takmičenjima, kako u osnovnoj, tako i u srednjoj školi, je 5.000 dinara, drugo mesto 4.500 i treće mesto 4.000. Vukovce iz osnovnih škola nagradili smo iznosom od 5.500 dinara, dok su vukovci srednjih škola dobili po 6.000 dinara. Mentore smo ove godine nagradili sa po 4.000 dinara“.

Inače, za sve đake od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na teritoriji grada Bora, sredstvima iz gradskog budžeta obezbeđeni su i besplatni udžbenici. Knjige je dobilo 1.650 mlađih osnovaca, od kojih je 408 krenulo u prvi razred. Nabavljeno je i 16.000 udžbenika u vrednosti od blizu 10 miliona dinara.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu. Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>