Najnovije vesti
Home / Bor / Bor u fokusu
Bor u fokusu

Bor u fokusu

U Boru, malom gradu na istoku Srbije, sve ima veze sa rudnikom – život, zdravlje, zapošljavanje, istorija, arhitektura, parkovi, kultura, fakultet, bazen.

Manji grad znači i manje mogućnosti za posao, manje mogućnosti za dodatne poslove i zarade, suženi izbori za decu, od parkova, sekcija, sportova, mogućnosti za učenje stranih jezika i ostalih aktivnosti, pa sve do izbora kada su škole u pitanju. Zbog toga, kao i u drugim manjim sredinama u Srbiji, mladi ljudi razmišljaju da odu u veći grad ili van granica Srbije. Međutim, kada je reč o prosečnim neto zaradama, ovaj grad sa prosečnom neto sumom u februaru ove godine u iznosu od 51.982 dinra, nalazi se na trećem mestu u Srbiji.

Ukupna zaposlenost na području Bora u 2018. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bila je 12.569 lica, i to 10.830 u društvenom i 1.627 u privatnom sektoru.

Ako se posmatra zaposlenost po delatnostima zapaža se da je najveći broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, rudarstvu, zatim u zdravstvu, socijalnom radu i obrazovanju.

Na području opštine Bor, po poslednjim raspoložvim podacima je 112 registrovanih individualnihg poljoprivrednika.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje na području Filijale Bor, na kraju aprila meseca ove godine, ukupan broj nezaposlenih iznosi 4.923 lica.

Posmatrano prema starosti  najviše je nezaposlenih lica između 25-29 godina starosti i to 684, odnosno 13,89%, zatim slede  lica između 30-34 godine starosti sa 13,30 %, učešće lica između 35-39 godina iznosi 12,09 %,  dok je najmanje  nezaposlenih lica starosti od 60-65 godina  sa učešćem od 5,83 % u ukupnoj nezaposlenosti i starosti od 15-19 godina sa učešćem od 2,70%.

Kada je reč o strukturi nezaposlenih prema kvalifikacijama ona se godinama nije značajnije menjala. Najveći broj nezaposlenih su nekvalifikovana lica, zatim lica sa IV stepenom stručne spreme, sa III, II , VII i VI sss.  Najveće je učešće žena koje nemaju kvalifikaciju i to oko 57 % od ukupno nekvalifikovanih lica.

Mladi u gradu

Mladih uzrasta od 15 do 30 godina u Boru ima oko 8.200. Život mladih se uglavnom sastoji od ispunjavanja školskih obaveza, provođenja slobodnog vremena sa društvom, a za određeni broj mladih u sportskim i drugim aktivnosti. Za mlade u Boru ali i za grad u celini ostaje problem nezaposlenosti, bolesti zavisnosti i kvalitetno korišćenje slobodnog vremena. Aktivnim radom Kancelarije za mlade, Gradske uprave i novoosnovanog Doma omladine u Boru u jednoj meri se smanjuju efekti ovih problema.

Dom omladine i Kancelarija za mlade u saradnji sa tematski srodnim organizacijama aktivno rade na okupljanju mladih i u okviru svog rada aktivno sprovode svoje programe. Osim mladih članova ostalih organizacija Dom omladine Bor kao i Kancelarija za mlade poseduju svoju bazu mladih aktivnih članova. Mladi se interesuju za različite teme od kojih najveće interesovanje postoji za aktivizam, IT sektor, edukacije iz polja bezbednosti mladih i ekologije. Takođe, mladi pokazuju veliko interesovanje za umetničke sadržaje, za muziku, ples i slikarstvo. Iako veoma široka tema jedan broj mladih pokazuje interesovanje za različite modele samozapošljavanja i zapošljavanja u vidu edukacija, simulacije preduzeća i slično.

Mladim ljudima Bor postaje sve interesantniji, i mnogi ga danas vide kao grad budućnosti.

Autor: Bobana Obrenović

Ovaj medijski sadržaj objavljen je u okviru projekta fokusiranog na mlade u Boru, omladinsku politiku i zapošljavanje -Bor u fokusu.
Projekat „Bor u fokusu“, sufinansiran je iz budžeta Grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>