Najnovije vesti
Home / Vesti / Bogićević posetio Zaječar -Ničić: Institut za poljoprivredu staviti u funkciju za dobrobit svih poljoprivrednih proizvođača u ovom delu Srbije
Bogićević posetio Zaječar  -Ničić: Institut za poljoprivredu staviti u funkciju za dobrobit svih poljoprivrednih proizvođača u ovom delu Srbije

Bogićević posetio Zaječar -Ničić: Institut za poljoprivredu staviti u funkciju za dobrobit svih poljoprivrednih proizvođača u ovom delu Srbije

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Bogićević, posetio je danas Zaječar, i sa gradonačelnikom Boškom Ničičem, razgovarao o trenutnoj situaciji u oblasti poljoprivrede na području Grada, ali i cele Timočke krajine. Kako je zaključeno na radnom sastanku, kome su prisustvovali i predsednik Opštine Boljevac, stručnjaci iz poljoprivrednih savetodavnih službi, predstavnicu udruženja poljoprivrednih proizvođača, jedan od dugoročnih ciljeva u poljoprivrednoj proizvodnji, treba da bude ponovno vraćanje Instituta za poljoprivredu, koji je nekada postojao u gradu na Timoku, a koji bi zajedničkim zalaganjem lokalnih samouprava na području Okruga i države, sigurno ponovo bio najznačajniji poljoprivredni naučni centar u ovom delu Srbije. 

„Obavili smo konstruktivne razgovore o planovima i prioritetima, kako se može doći do više novca koji ćemo uložiti u razvoj, ne samo poljoprivredne proizvodnje, već i u seoske infrastrukture, što je bolna tačka za dalji napredak i razvoj sela. Drago mi je što se takođe polako otvara pitanje propalog Instituta za poljoprivredu koji, ako budemo pametni, zajedno sa drugim lokalnim samupravama, možemo da stavimo u funkciju, da to bude za dobrobit svih poljoprivrednih proizvođača u ovom delu Srbije, i to treba da bude naša zajednička ustanova na ovom području. U tome nam može pomoći i RARIS, da napravimo jedan ozbiljan program, da od toga napravimo Timočki poljoprivredni centar“, istakao je Ničić i dodao:

„Razgovarali smo i o podsticajnim merama i zajedničkim programima gde ćemo uključiti po nekoliko graničnih sela, naših opština, boljevačka sela, zaječarska, sela prema Knjaževcu, Negotinu, Boru. Takođe, pričali smo o planovima za budućnost, kako da oživimo sela koja umiru, da ih dovedemo u neko stanje koje pamtimo od pre 10-ak godina, kada je počelo masovno napuštanje sela. Moram da kažem, da ćemo od 22. do 24. februara, zajedno sa RARIS-om, organizovati obilazak seoskih sredina u Mađarskoj, gde je već razvijen sistem za prečišćavanje otpadnih voda. I to će biti sledeći projekat grada Zaječara a koji će trajati 10-ak godina. On će se realizovati kako na području Grada, tako i sela. To je ozbiljan problem,  jer su nam otpadne vode zagadile i bunare, vodotokove“.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Aleksandar Bogićević je na radnom sastanku istakao da Ministarstvo stavlja akcenat na saradnju poljoprivrednih stručnih službi i lokalnih samouprava, kao i na povećanje iznosa subvencija na državnom nivou, u 2019. godini.

„Mene raduje da je ovde saradnja između lokalne samouprave i poljoprivrednih službi veoma dobra, i mislim da je bez te saradnje naš poljoprivrednik hendikepiran. Od 15. janura će biti preregistracija poljoprivrednih gazdinstava, i dogovorili smo se da, lokalna samouprava i poljoprivredne stručne službe, pomognu našim poljoprivrednicima u toj preregistraciji. Nadamo se da će svi poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Zaječara i Boljevca, to pravo i realizovati. Ono što mogu da kažem je da grad Zaječar izdvaja ozbiljna sredstava za poljoprivredu. Kada su u pitanju subvencije Ministarstva, moram da napomenem da je naše Ministarstvo jedno od onih koje je dobilo najveći budžet za narednu godinu, za oko 6 milijardi veći nego ove godine. Sve to ćemo uložiti u povećanje subvencija koje su tražene, pa se nadam će i isplata subvencija biti mnogi brže“, istakao je Bogićević i dodao da je zajedničkom saradnjom moguće ponovno pokretanje Instituta za poljoprivredu.

„Raduje me da je većina lokalnih samouprava na ovom području zainteresovana, da uz pomoć države, Institut pokrene. Zajedničkom saradnjom možemo to da ostavrimo, jer bi Institut bio nosilac poljoprivrede u ovom kraju“, rekao je Bogićević.

One comment

  1. bla bla bla
    barum barum
    barum barum

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>