Najnovije vesti
Home / Kultura / Bogatim kulturno umetničkim programom ROMI OBELEŽILI SVOJ DAN (FOTO)
Bogatim kulturno umetničkim programom ROMI OBELEŽILI SVOJ DAN (FOTO)

Bogatim kulturno umetničkim programom ROMI OBELEŽILI SVOJ DAN (FOTO)

Bogatim kulturno umetničkim programom,  sinoć je u Domu kulture u Kotlujevcu, nastavljeno obeležavanje Svetskog dana Roma. U kulturno umetničkom  programu nastupili su učenici romske nacionalnosti Osnovne škole „Đura Jakšić“, članovi Romske folklorne sekcije Društva Roma i Kulturno umetničko društvo „Mladost“ iz Kotlujevca. Manifestaciju je otvorio član Gradskog veća zadužen za kulturu, Vujadin Milošević.   

U prepunoj sali Doma kulture u Kotlujevcu, sinoć je bogatim kulturno umetničkim programom obeležen Svetski dan Roma, koji nas svake godine podseća na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života svih pripadnika romske manjine u Srbiji. Prema rečima Miljana Rašića, predsednika Udruženja „Društvo Roma“ Zaječar, obeležavanje tog dana je od velike važnosti posebno za udruženje, koje je ove godine, posle 8 godina, ponovo formiralo Folklornu sekciju.

„Svetski dan Roma je veoma važan u istoriji, kulturi i tradiciji romskog naroda. Tog dana pre mnogo godina, tačnije 1990. godine zvanično je donešena deklaracija o upotrebi službenog jezika, o svemu onome što danas ima romska zajednica. 1971. godine u Londonu je doneta odluka o himni, zatim, odlučeno je i  kako će izgledati romska zastava i to je jedna prekretnica u romskoj zajednici, gde smo mi krenuli sa integracijom u bolje sutra. Ovo je poseban dan za nas, zato što smo i posle 8 godina uspeli ponovo da formiramo Folklornu sekciju Društva Roma Zaječar koja je okosnica tradicije i kulture jednog naroda. Članovi ove sekcije su na poseban način uveličali ovaj dan. Zahvalio bih se Gradskoj upravi za angažovanje oko same organizacije, kao i kompaniji  „Tekijanka“, rekao je Rašić.

Prema rečima Milana Stankovića, pomoćnika gradonačelnika, lokalna samouprava u Zaječaru će učiniti sve da pripadnici romske nacionalnosti i u narednom periodu budu uključeni u sve važne projekte koji su od velike važnosti za njih, i za njihovo „bolje sutra“.

„Roma je sve više, prisutni su u svim važnim projektima koji se tiču manjina. Zadovoljstvo je što imamo i puno Roma koji su visoko obrazovani i želim ispred grada čestitam Svetski dan Roma i da im poručim da će grad uvek podržati i njih i sve njihove projekte, i da se što više i što pre inferišu u društvu“, ovo je povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, istakao je Stanković.

Podsetimo, obeležavanje Svetskog dana Roma u Zaječaru, počelo je u nedelju, 8.aprila na Trgu oslobođenja, kada su članovi Udruženja „Društvo Roma“ Zaječarcima podelili uskršnja jaja.Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>