Najnovije vesti
Home / Zaječar info / BADNJE VEČE U ZAJEČARU -Svečano i u duhu tradicije! (Foto)
BADNJE VEČE U ZAJEČARU -Svečano i u duhu tradicije!  (Foto)

BADNJE VEČE U ZAJEČARU -Svečano i u duhu tradicije! (Foto)

Svečano i u skladu sa običajima pravoslavlja u Zaječaru se proslavlja Badnje veče i priprema za Božić.

U prisustvu velikog broja Zaječaraca na gradskom Trgu večeras je upaljen badnjak. Prisutnima se obratio Episkop timočki g. Ilarion.

„Neka je svima vama ovo zimsko, Badnjevdansko i Božićno okupljanje na blagoslov, na mir u vašim porodicama, na podsticaj vere vaše, da se ona ovaploti i da se u vašim srcima rodi Bogomladenac, kao što se danas rađa u Vitlejemskoj pećini i da u životu znate kome da se molite, čemu da težite, ne bi li nas Gospod kao pojedince i kao narod blagoslovio, sjedinio, umnožio i darovao dug život ovde na zemlji i večno spasenje u carstvu svome. Svima vama nek je na zdravlje i na spasenje na mnoge godine. Mir Božiji i Hristos se rodi“, poručio je Episkop timočki Ilarion.

Praznično bdenije u Sabornom hramu rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru počelo je danas u 16 sati, a zatim je gradom prošla svečana litija, od Sabornog hrama rođenja Presvete Bogorodice do gradskog trga.

Nakon toga na trgu je usledilo nalaganje badnjaka.

Nalaganju badnjaka prisustvovali su i gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović i predsednik Skupštine grada Stefan Zankov.

Za okupljene građane na trgu bilo je i posluženje -čaj, grejana rakija i vino, a kućama su poneli po osveštanu grančicu kao simbol zdravlja i sreće svojih ukućana. Porodično okupljanje i praznično rapoloženje ove dane čine najradosnijim i najljepšim u godini.

U Sabornom hramu rođenja Presvete Bogorodice božićna liturgija počinje u ponoć, a načalstvuje Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>