Najnovije vesti
Home / Vesti / Astrofizičarka Vanja Petković sutra u Zaječaru
Astrofizičarka Vanja Petković sutra u Zaječaru

Astrofizičarka Vanja Petković sutra u Zaječaru

U okviru projekta zaječarskog Dečijeg centra „Ženski potpis“, u četvrtak 20. decembra, astrofizičarka Vanja Petković, će u 11.00 sati u Osnovnoj školi “Ljuba Nešić“, a u 12 sati i 30 minuta u Gimnaziji, održati časove na temu „Istraživanje svemira“. Učenici će imati priliku da se upoznavanju sa osnovnim metodama istraživanja u astronomiji i astrofizici, mogućnostima bavljenja astronomijom u Srbiji i u svetu, aktuelnostima i važnosti astronomskih istraživanja današnjice, amaterskim bavljenjem astronomijom, kao i da se upoznaju sa mogućnostima bavljenja astronomijom za učenike škola u Srbiji.
Vanja Petković je rođena 1994. godine u Paraćinu. Završila je Gimnaziju u Paraćinu 2013. godine i iste godine upisala osnovne akademske studije astrofizike na Matematičkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Učestvovala je u studentskoj razmeni Global UGRAD u okviru koje je 2016. godine studirala jedan semestar na Institutu tehnologije na Floridi (Florida Institute of Technology). Tokom tog semestra postala je član udruženja AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) sa kojim je volontirala u NASA-inom centru (Kennedy Space Center). Diplomirala je 2017. godine i iste godine upisala master akademske studije astroinformatike na Matematičkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Odbranila je master rad pod nazivom ,,Uticaj rezolucije poliedarskog modela gravitacionog polja na integraciju putanje oko tela nepravilnog oblika’’ septembra 2018. godine i nedugo zatim upisala doktorske akademske studije astronomije i astrofizike na istom fakultetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>