Najnovije vesti
Home / Ritam grada / „Arheološka nalazišta sa mozaicima, praćenje i održavanje“ na Feliks Romulijani do 16. septembra
„Arheološka nalazišta sa mozaicima, praćenje i održavanje“ na Feliks Romulijani do 16. septembra

„Arheološka nalazišta sa mozaicima, praćenje i održavanje“ na Feliks Romulijani do 16. septembra

Društvo konzervatora Srbije u saradnji sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture Beograd i Centralnim institutom za konzervaciju u Beogradu, organizuje radionicu „Arheološka nalazišta sa mozaicima: Praćenje i održavanje“. Radionica se održava na lokalitetu „Feliks Romulijana“ do 16. septembra. 

Cilj radionice je da polaznicima pruži smernice o osetljivosti mozaičkog nasleđa i praktičnim i održivim načinima preventivne konzervacije. Radionica je zamišljena kao petodnevni skup sa serijom predavanja i praktičnim vežbama. Obuka je usmerena na osetljivost mozaičkog nasleđa, metodologiju održavanja mozaika na lokalitetima kao i na preventivne zahvate koji se mogu primeniti tokom iskopavanja, a koji će uticati na bolju očuvanost novootkrivenih mozaika.

Polaznici će u toku trajanja radionice moći da steknu teoretska i praktična znanja vezana za nastanak mozaika, njegovu tipologiju, vrste i načina propadanja, osnovne principe konzervacije-restauracije i održavanja.

Radionica je namenjena kustosima nadležnih muzeja, arheolozima koji vrše istraživanja,  osoblju koje brine o lokalitetima koji u svome sastavu imaju mozaike, ali i studentima arheologije i konzervacije-restauracije. Predavanja i praktični rad vodiće stručnjaci iz oblasti arheologije i konzervacije -restauracije mozaika iz Arheološkog instituta u Beogradu, Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Centralnog instituta za konzervaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>