Najnovije vesti
Home / Društvo / AFERA „PAKETIĆI“: Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu Privrednog suda u Zaječaru kojom je Grad obavezan da 14 miliona dinara plati firmi „Offy Company“
AFERA „PAKETIĆI“: Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu Privrednog suda u Zaječaru  kojom je Grad obavezan da 14 miliona dinara plati firmi „Offy Company“
Foto: Pixabay

AFERA „PAKETIĆI“: Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu Privrednog suda u Zaječaru kojom je Grad obavezan da 14 miliona dinara plati firmi „Offy Company“

Apelacioni sud u Beogradu, ukinuo je presudu Privrednog suda u Zaječaru, kojom je Grad Zaječar obavezan da iznos od  13.960.799,90 dinara plati firmi „Offy Company“ iz Beograda.

Nakon ponovnog vraćanja ovog predmeta zaječarskom Privrednom sudu, saopštenjem medijima obratila se Nataša Tošić, branilac Saše Mirkovića, koji je u postupku koji je vođen u Osnovnom sudu u Zaječaru okrivljen za zloupotrebu službenog položaja u vreme dok  je obavljao funkciju predsednika Skupštine grada Zaječara. Podsetimo, Sudsko Veće Osnovnog suda u Zaječaru krajem prošle godine je izreklo nepravnosnažnu presudu Saši Mirkoviću u trajanju od godinu dana zatvora, jer je koristeći službeni položaj predsednika Skupštine Zaječara, oštetio budžet za nabavku  novogodišnjih paketića za 13.960.799,90 dinara.

U Saopštenju se navodi:

„Krivični postupak protiv mog branjenika, gospodina Saše Mirkovića, vođen je na osnovu krivične prijave koju je protiv njega,  a u ime Grada Zaječara, podneo sadašnji gradonačelnik Zaječara, gospodin Boško Ničić. Reč je o 1.662 novogodišnja paketića i navodnoj šteti koju je moj branjenik pričinio Gradu Zaječaru u iznosu od nešto više od 13.000.000,00 dinara. Navedenu krivičnu prijavu gospodin Ničić podneo je protiv mog branjenika nakon donošenja presude Privrednog suda u Zaječaru kojom je Grad Zaječar obavezan da navedeni iznos plati firmi iz Beograda „Offy Company“. Dana 30. maja ove godine, Privredni apelacioni sud u Beogradu ukinuo je navedenu presudu Privrednog suda u Zaječaru, spise predmeta vratio zaječarskom Privrednom sudu na ponovno suđenje i odlučivanje sa jasnim uputstvima da u konkretnom slučaju sporne paketiće niko zvanično nije poručio u ime Grada, pa sledstveno tome Grad Zaječar nije ni bio u obavezi da plati te paketiće, niti je Grad Zaječar ovim pravnim poslom oštećen na bilo koji način od strane gospodina Mirkovića“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Moj branjenik je prvostepenom nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Zaječaru osuđen na godinu dana zatvora, zbog štete koju Gradu Zaječaru nije pričinio. Očekujemo ukidanje navedene presude po našim žalbama od strane Višeg suda u Zaječaru, vraćanje spisa predmeta Osnovnom sudu u Zaječaru na ponovno odlučivanje i donošenje oslobađajuće presude gospodinu Mirkoviću“.

Međutim, prema tumačenju pravnih stručnjaka, kako Radio Magnum saznaje, kontradiktornost u  presudama koje su izrekli Privredni sud i Osnovni sud u Zaječaru ne postoji:

-Presudom Osnovnog suda u Zaječaru, Saša Mirković osuđen je zbog zloupotrebe službenog položaja. Mirković je osim ovlašćenja, imao i dužnosti, a u ovom slučaju nije raspisan tender za nabavku paketića koji su isporučeni gradu, nije izabrana najbolja ponuda i nisu ispoštovane ostale procedure. Sve to je preskočeno. Krivičnim postupkom utvrđeno je da je u ovom slučaju, službeni položaj zloupotrebljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>