Najnovije vesti
Home / Ritam grada / ANALIZIRANE VODE JAVNIH ČESMI – IMAJU LI GRAĐANI ZAJEČARA RAZLOGA ZA BRIGU?
ANALIZIRANE VODE JAVNIH ČESMI – IMAJU LI GRAĐANI ZAJEČARA RAZLOGA ZA BRIGU?

ANALIZIRANE VODE JAVNIH ČESMI – IMAJU LI GRAĐANI ZAJEČARA RAZLOGA ZA BRIGU?

VODA SA ARTESKIH ČESAMA U ZAJEČARU JE ISPRAVNA ZA PIĆE, OSIM VODE SA ČESME KOD ZLATNE  ZVEZDE KOJA SE NE PREPORUČUJE ZA PIĆE – NEOPHODNE SU DODATNE V ANALIZE, ODNOSNO DETALJNIJI PREGLED, S OBZIROM DA OSIM NA PRISUSTVO  GVOŽĐA I MANGANA ANALIZE NISU RAĐENE NI NA JEDAN DRUGI METAL – U TIM VODAMA NIKADA NIJE RAĐENA RADIOLOŠKA KONTAMINACIJA

Po nalogu Gradskog veća od 31.oktobra, JKP „Vodovod“ zatražilo je da ZZJZ „Timok“ obavi uzorkovanje i ispitivanje kvaliteta vode sa arteskih česama. Članovi Gradskog veća, na sednici održanoj 30.novembra, razmatrali su obaveštenje o rezultatima urađenog ispitivanja i zatražili, između ostalog, da se javnost informiše o kvalitetu vode. Tim povodom u gradskoj upravi u ZAječaru je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati  ispitivanja vode za piće sa arteskih česama u gradu.

Dijana Miljković specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru iznela je rezulate vode sa arterskih česama uzorkovanih 9.  i 10. novembra po kojima su 13 uzoraka česmi ispravni, a kod deset su  boja i gvožđe povećani.

„Na 4 česme je povećana Ph vrednost. Voda sa Zlatne zvezde  se ne preporučuje za piće,  ali to nije strašno jer mutnoća je fizički parametar koji ide iz podzemlja, i ona je unazad godinama baš  takva. Svi uzorci u kojima su povećane  vrednosti gvožđa  ne predstavljauju rizik za zdravlje potrošača, kaže se u Izveštaju Zavoda. Podzemne vode se nalaze na dubini od 100 i više metara i one su pogodne za vodosnadbevanje, jer su uvek bakteriološki ispravne“, kaže Miljković.

Miona Veličković, specijalista sanitarne hemije u ZZJZ Timok u Zaječaru, govorila je o predlogu mera Zavoda, a odnose se na V analize ili na prošireni pregled vode sa arteskih česama.
„Mi radimo osnovni pregled, i to na desetak parametara, u tim vodama nikad nije rađena radiološka kontaminacija, ona je zdravstveno ispravna na osnovu parametara koji su urađeni. Pored gvožđa i mangana, nije rađen ni jedan drugi metal, a to su neorganski kontaminanti koji se mogu naći u vodi za piće, ali i organski, kao što su motorna ulja na primer. Zato smo kao preventivna ustanova predložili  dodatne analize česama“ , rekla je Veličković.

Načelnik Odeljenja za stambeno-komunalne poslove i urbanizam GU Zaječar Boža Kocić je ovom prilkom rekao da su nadležnosti gradske uprave Zaječar vrlo male oko istraživanja i eksploatacije rudnih bogatstva, pa i ovih voda.

„Obratićemo se Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu rudarstva da vidimo šta ćemo na dalje, posebno oko V analize, rekao je Kocić.

Na konferenciji je govorio i direktor JKP „Vodovod“ Marko Paunović koji je ovom prilikom rekao da su arterske česme bogatstvo grada Zaječara ali i da se mora voditi računa o njima.
„Vodovod je obavio razgovore sa stručnjacima iz oblasti hidrogeologije i u toku naredne godine krećemo sa ozbiljnim  pripremama, to su skupi zahvati, jer imamo 31 česmu na javnoj površini, krenućemo sa izradom grafikona i studije  o tome kako najpreciznije to uraditi i u skladu sa finansijskim  mogućnostima. Predložene mere V analiza i zona sanitarne zaštite su povezane, i neophodno je  uraditi i jednu i drugu. Kada to sprovedemo do kraja,  moći ćemo arterske česme  da nazivamo alternativnim  izvorima vodosnadbevanja“, rekao je Paunović.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>