Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Ambasador Holandije posetio Zaječar -Grad ima potencijala za nove investicije
Ambasador Holandije posetio Zaječar -Grad ima potencijala za nove investicije

Ambasador Holandije posetio Zaječar -Grad ima potencijala za nove investicije

Ambasador Holandije u Srbiji Hendrik van der Dol posetio je juče Zaječar i sastao se sa gradonačelnikom Boškom Ničićem. Nakon radnog sastanka, Hendrik van der Dol i Ničić obišli su arheološki lokalitet Feliks Romulijanu.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i ambasador Holandije Van der Dol sastali su se juče u Gradskoj upravi u Zaječaru  i razgovarali o mnogim aktuelnim temama i problemima u gradu i regionu. Ničić je izrazio veliko zadovoljstvo što je imao priliku da ugosti ambasadora Holandije.

„Upoznali smo ambasadora sa situacijom u gradu, sa time šta Zaječar planira u budućnosti da radi, sa mogućnostima da nam holandska ambasada pomogne u apliciranju kod raznovrsnih fondova koji se otvaraju u Srbiji, kao budućoj članici Evropske unije. Takođe smo razgovarali o investicijima u ovaj grad jer kompanija Heiniken, čija je pivara u našem gradu, je u većinskom vlasništvu Holanđana. Popričali smo čak i o nekim problemima na relaciji i u komunikaciji sa ovom kompanijom, jer ima nekih problema, pa očekujemo pomoć i medijaciju same ambasade sa rukovodstvom ove kompanije. Jedna od najvećih investicija koje je Zaječar imao u zadnjih 15-ak godina jeste ulaganje holandske kompanije Heiniken. Zato želimo da ne bude problema, već naprotiv da ulaganje bude još veće. Očekujemo da će nam ambasador pomoći da u narednom periodu savladamo sve one prepreke koje su pred nama, da Zaječar postane ono što treba da bude, centar Timočke krajine“, istakao je Ničić.

Ambasador je napomenuo da je više razloga zbog kojih je došao u Zaječar. Motiv dolaska je, inače, učešće na javnoj debati o medijskoj pismenosti koja se odvija u okviru jednog od projekata koji ambasada Holandije u Srbiji podržava.

„Ja smatram da je jako važno da što češće izlazim van Beograda, zato što Beograd nije Srbija i Srbija nije Beograd. Mi vam čestitamo na vrlo kvalitetnom pivu koji imate u Zaječar, a koje je deo holandske firme Heiniken. Mi smo zaista ponosni na ovu investiciju i drago mi je što smo danas imali priliku da razgovaramo kako u narednom periodu još više da popravimo i unapredimo saradnju. Zaječar jeste regionalni centar i samom Zaječaru kao i celom ovom regionu treba dodatna investicija. Zvanični podatak je da je Holandija trenutno najveći investitor u Srbiji. Mi smo danas razgovarali i o drugim prilikama za investicije i gde god postoje neke mogućnosti, mi smo zainteresovani da se o tome više informišemo i razmotrimo. Razgovarali smo dosta i o obnovljivim izvorima energije, vetru, biomasi…Holandija ima jako razvijenu ekspertizu kad su ove oblasti u pitanju. Sad možemo da nastavimo dalje razgovore o mogućoj platformi za dalju saradnju i za razvoj ovog regiona. Mislim da su Romulijana i ovaj predivni krajolik razlog zbog koga bi što više ljudi trebalo da dolazi u Zaječar, jer očigledno imate potencijal i za razvoj turizma“, rekao je ambasador Dol.

Izlažući mu sve planove i projekte koje grad ima, gradonačelnik Ničić zamolio je ambasadora da Holandija pomogne u oblasti energetike, jer u tome ima itekako iskustva i pomogne gradu da napravi dobre projekte. Ničić je dodao da je ovom prilikom otvoren samo deo tema.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, ambasador Holandije u Srbiji obišao je sa gradonačelnikom Zaječara kasnoantički lokalitet Feliks Romulijanu. On se ovom prilikom upoznao sa ovim turističkim blagom i sa onim čime se Zaječar ponosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>