Najnovije vesti
Home / Vesti / Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta posetio grad na Timoku: Zaječar i neki od gradova u Češkoj mogu da sarađuju u oblasti ekonomije, kulture, sporta…
Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta posetio grad na Timoku: Zaječar i neki od gradova u Češkoj mogu da sarađuju u oblasti ekonomije, kulture, sporta…

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta posetio grad na Timoku: Zaječar i neki od gradova u Češkoj mogu da sarađuju u oblasti ekonomije, kulture, sporta…

-POSTOJE ČEŠKI PREDUZETNICI KOJI BI ŽELELI DA ULAŽU U NEKI VID PROIZVODNJE, OVDE U SRBIJI. ZAJEČAR JE POGODAN ZA TO, JER JE BLIZU REKE DUNAV, ŠTO JE VEOMA VAŽNO ZA TRANSPORT DRVA, KOJA MI DOSTA IMAMO, ZBOG NEKIH PRIRODNIH KATASTROFA KOJE SU NAS ZADESILE, A KOJA BI OVDE MOGLA DA SE PRERAĐUJU, rekao je Tomaš Kuhta, ambasador Republike Češke u Srbiji, prilikom radnog sastanka sa gradonačelnikom Zaječara, Boškom Ničićem. 

On je napomenuo da grad Zaječar i pojedini gradovi u Češkoj, osim u oblasti privrede, mogu da sarađuju i na polju sporta, ali i kulture.

Kuhta je na mesto ambasadora došao jula meseca. Nakon posete čeških manjina u Vojvodini, i obilaska Kragujevca, Zaječar je treći grad koji je posetio, a kako je rekao, sve u želji da Srbiju što bolje upozna.

„Tražio sam da što više upoznam vašu lepu državu, i bio sam u Kragujevcu, obišao češku manjinu u Vojvodini i Zaječar je treći grad koji sam posetio izvan Beograda. Imali smo puno različitih tema sa gradonačelnikom Zaječara. Ima čeških preduzetnika koji bi želeli da ulažu u proizvodnju, ovde u Srbiji. Takođe, postoje dobri uslovu u Zaječaru za to, blizu je Dunav, što je vrlo bitno za jeftin transport drva kojeg imamo puno, zbog neke prirodne katastrofe, a to bi se ovde moglo prerađivati. Razgovarali smo i o zajedničkom interesu u sportu, kao što je rukomet, odbojka… Možemo pronaći neki češki partnerski grad, pa da se saradnja odvija i na tom polju, a sigurno i na polju kulture. Meni je drago da sam u Zaječaru pronašao tako prijateljsku klimu, i pozvao bih gradonačelnika da poseti Ambasadu Češke u Srbiji, i tamo nastavimo razgovore“, istakao je ambasador.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je istakao da se nada da će u narednom periodu biti postignuta saradnja između grada Zaječara i čeških gradova, i izrazio veliku zahvalnost ambasadoru na današnjoj poseti.

„Imali smo zaista lepe razgovore na mnogim poljima. Razgovarali smo o ekonomiji, privredi i o budućoj saradnji. Ako su nekada postojali privredni problemi, sada smo se odlično razumeli. Postoje mnogi češki gradovi sa kojima bi Zaječar u budućnosti mogao da sarađuje kada je reč o privredi, sportu i kulturi. Na kraju krajeva, upoznali smo se, ovaj dan će biti iskorišćen da ambasador malo bolje upozna našu sredinu, i nadam se da ćemo u narednom periodu više sarađivati“, istakao je Ničić.

U okviru današnje posete, ambasador Češke u Srbiji posetito je Narodni muzej, Sportsko – rekreativni centar „Popova plaža“, kao i Kasno-antički lokalitet „Feliks Romulijana.

One comment

  1. POSAO VEKA!!!
    Izvoz drva Dunavom uzvodno za Češku
    A u kontrasmeru nizvodno iz češke stižu rukometašice

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>