Najnovije vesti
Home / Kladovo / Alternativno rešenje za unapredjenje vodosnabdevanja u Timočkoj krajini
Alternativno rešenje za unapredjenje vodosnabdevanja u Timočkoj krajini

Alternativno rešenje za unapredjenje vodosnabdevanja u Timočkoj krajini

Oba okruga na području Timočke krajine imaju evidentan problem vodosnabdevanja. O mogućim rešenjima ovog problema danas je na konferenciji za novinare govorio Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Paunović kaže da je Insitut „Jaroslav Černi“ izradio jedno alternativno rešenje, zapravo idejni projekat vodosnabdevanja Timočke krajine i njenih stanovnika.

„Projekat Instituta „Jaroslav Černi“ predstavljao bi oslonac na postojeće vodotokove, akumulacije, uz uvažavanje osobenosti Kladova kao mesta koje je oslonjeno na Dunav uz nabavku adekvatne tehničke opreme za prečišćavanje te vode, potom Majdanpeka i njegovog oslonjanja na akumulaciju takodje uz opremu koja bi bila adekvatna za prečišćavanje i vodosnabdevanje stanovnika Majdanpeka, ali i Sokobanje koja bi se oslanjala na sistem Bovanskog jezera. Napomenuo bih da ovaj projekat ne znači i zapostavljanje projekta Bogovina, jer zbog nedostatka finansija, nemoguće je jednu takvu investiciju odraditi na adekvatan način, već bi ovaj sistem, u datim okolnostima, ukoliko se materijalni uslovi stvore, bio podsistem i uključen u sistem Bogovine“, objašnjava Paunović i dodaje:

„Ovu inicijativu do sada je potpisalo najveći broj lokalnih samouprava. Javno preduzeće koje bi nosilo taj posao već je ranije formirano, Javno preduzeće Bogovina. Pomenuo bih ono što je u ovom trenutku najvažnije je to da je idejno rešenje odradio Institut Jaroslav Černi, a Direkcija za vode je već prihvatila da u narednoj godini sistem vodosnabdevanja Timočke krajine, zbog osobenosti, ali i jedinstva svih lokalnih samouprava i rešavanja pitanja vodosnabdevanja svih stanovnika lokalnih samouprava, uzme u prioritet izgradnju generalnog projekta. Nakon izrade generalnog projekta pristupilo bi se apliciranju prema medjunarodnim fondovima koji budu želeli da finansiraju jedan takav projekat, a ja verujem da će ih biti“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>