Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Aktuelno stanje sporta u Zaječaru: KLUBOVI U DUGOVIMA VEĆ NEKOLIKO GODINA UNAZAD
Aktuelno stanje sporta u Zaječaru: KLUBOVI U DUGOVIMA VEĆ NEKOLIKO GODINA UNAZAD

Aktuelno stanje sporta u Zaječaru: KLUBOVI U DUGOVIMA VEĆ NEKOLIKO GODINA UNAZAD

Aktuelna vlast nije odgovorna za lošu finansijsku situaciju u pojedinim sportskim klubovima, jer ta dugovanja datiraju još od 2015. godine. Prethodna vlast se obavezla da u ovoj godini izdvoji 11 miliona i 506 hiljade dinara. Do juna meseca oni su čekirali 382 hiljade dinara što je oko pet odsto od planiranog. Do sada je ukupno izdvojeno oko 800 hiljada dinara, ovo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, izjavio pomoćnik gradonačelnika Zaječara za omladinu i sport, Milan Stanković predstavljajući aktuelno stanje sporta u Zaječaru.

Jedna od večitih tema u sportskom životu grada jeste opstanak Fudbalskog kluba Timok čija su dugovanja u jednom trenutku dostizala 62 miliona, a račun je bio blokiran na 22 miliona dinara. Grad Zaječar nije u finansijskoj mogućnosti da Timoku izađe u susret, niti po zakonu sme da finansira klubove u blokadi.

„Najaktuelnija sportska tema u gradu je fudbalski klub Timok. Jedan od razloga zbog kojeg smo bili u Ministarstvu omladine i sporta i gde smo se susreli sa ministrom Udovičićem jeste i pronalaženje načina da izvučemo klub iz situacije u kojoj se nalazi. Pored usmenih predloga mi ništa konkretno nismo uspeli da dogovorimo. Mi smo o tome obavestili i predsednika kluba i Upravni odbor fudbalskog kluba Timok. Ono što se nama tada učinilo kao najbolji izlaz je da se, na žalost, klub koji je blizu svoje stogodišnjice, ukine i krene ispočetka pod sličnim nazivom. Koliko god je to nepopularna mera, u tom trenutku smo smatrali da boljeg rešenja nema, jer ne postoji takva osoba koja može da reši finansijske probleme. Druga dezinformacija koja je kružila gradom je da klub zbog veka postojanja od UEFE, FIFE i Fudbalskom saveza Srbije treba da dobije milion evra. Ja sam iz tog razloga poslao jedan mejl Fudbalskom savezu i dobio sam obrazloženje u pisanoj formi da u UEFI i FIFI ne postoji takva vrsta benefita, a FSS za sto godina postojanja kluba dodeljuje samo zlatnu plaketu sa poveljom. Posle toga upravni odbor kluba je podneo ostavku, pojavili su se neki novi momci, koji po meni lično rade jedan vrlo hrabar posao i pokušavaju da naprave nešto što je nemoguće“, istakao je Stanković.

Stanković  je naglasio da ništa bolja situacija nije ni u Okružnom i Gradskom fudbalskom savezu odakle dolaze priče da grad ne želi da finansira seoske klubove, što je on demantovao. Stanković je još dodao da Gradski savez duguje oko milion i po dinara, a dve trećine tog dugovanja su prema službenim licima još iz ranijih perioda.

„Naknade za sudije su 2.500 dinara za sat i po sudjenja jedne utakmice. Mislim da bi to trebalo barem da se prepolovi u ovako nezavidnoj finansijskoj situaciji, a slična je priča i sa delegatima. Jedino što je dobro, što su ove takse u poslednje četiri godine ostale iste, a ono što je loše što se niko nije setio da se smanje. Ja ću im to predložiti“, napomenuo je Stanković.

Kada su u pitanju drugi sportovi, košarkaški klub duguje izmedju četiri i pet miliona dinara. Stanković je podsetio da grad vodi računa o košarci i da je finansijski pomogao avnojski turnir, Lebas i turnir koji se trenutno održava u Kotlujevcu.

„Najviše je izdvojeno za odbojkaški klub, 382 000 dinara, a na čelu tog kluba je čovek iz Demokratske stranke, tako da niko ne može da nam prebaci da finansiramo svoje ljude.  Rukometni klub je dobio samo 70 hiljada dinara i to u martu mesecu. Njemu je ponudjeno da igra Super B ligu i igraće, precizirao je Stanković.

Kada je u pitanju rukomet, Stanković objašnjava:
„Rukometni klub je dobio samo 70.000 dinara u martu mesecu. Rukometnom klubu je ponuđeno da igra Super B ligu i igraće je na konto nekih starih zasluga. To je dobro, zato što imamo dosta naše dece koja sada igraju u Super ligi za okolne klubove. Dobro je da samo u narednom periodu vidimo kada i koga od naše dece možemo da vratimo, i da nam i jedan i drugi klub igraju zapaženu ulogu u rukometu. Pa da li je to loše? Oni ljudi koji su do juče bili u klubu, koji ništa nisu uspeli da obezbede, koji su svu decu koju smo imali izgubili, koja su otišla, prozivaju nas i na neki način vrše hajku protiv mene i gradonačelnika“, rekao je Stanković i dodao:
„Mi ćemo pomagati tamo gde je potrebno, evo na primer nedavno je u velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru organizovana podela dodatne sportske opreme deci korisnika Narodne kuhinje. Grad Zaječar pružiće podršku ovakvim akcijama, jer je vrlo važno da se deca integrišu u društvo,jer finansijskih mogućnosti nemaju, nažalos“, istakao je Stanković i završio:

„U narednom periodu nas čeka “Sportski izazov” . Između grada Zaječara i grada Pirota 7. oktobra 2017. godine održaće se takmičenje u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije, a sve sa ciljem da građane Zaječara ali i Srbije, podstakne na redovno bavljenje sportom“.

On je još napomenuo da grad pomaže tenis i šah i da će kao pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport predložiti šahovskim klubovima, da se udruže u jedan jak, gradski klub.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>