Najnovije vesti
Home / Vesti / Ako danas ne pojedete palačinku…
Ako danas ne pojedete palačinku…

Ako danas ne pojedete palačinku…

Postoji milion razloga zašto su palačinke jedna od najpopularnijih poslastica na svetu.
Ako obožavate palačinke, onda je Međunarodni dan palačinki koji se slavi danas, 9. februara, idealan za pripremu najukusnijih palačinki ikad!

Poznat i pod nazivom Mardi Gras (Debeli utorak), Međunarodni dan palačinki ne obeležava se svake godine istog datuma. Naime, tačan datum zavisi od datuma na koji pada Uskrs. To je vrlo poseban dan koji prethodi Čistoj sredi i 2016. godine slavimo ga u utorak, 9. februara.

Širom sveta postoji mnogo običaja vezanih za Međunarodni dan palačinki, ali verujemo da vam ne trebaju posebna uputstva kako ga proslaviti. Jednostavno ispecite palačinke, dodajte im svoj omiljeni namaz ili punjenje i neka zabava počne.

Inače, prvu palačinku napravio je kuvar pape Gelacija Prvog, koji je 492. godine umesio vodu, jaja i brašno, da nahrani mnogobrojne hodočasnike. Novo jelo je nazvao placenta, ili u slobodnom prevodu – ploča.
Ispostavilo se da je reč o više nego odličnom izumu, s obzirom na to da se palačinke mogu jesti u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.

2 comments

  1. Ja ne volim palacinke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>