Najnovije vesti
Home / Hronika / AKCIJA „SIGNAL“: HAPŠENJE I U ZAJEČARU!
AKCIJA „SIGNAL“: HAPŠENJE I U ZAJEČARU!

AKCIJA „SIGNAL“: HAPŠENJE I U ZAJEČARU!

U koordiniranoj akciji „Signal“ pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Poreskom policijom, uhapsili su ovlašćeno lice agencija „Karadaj“, „Sneksi Dajmond“, „Spasimil“ i ovlašćeno lice Agencije za organizaciju umetničkog događaja „Spasimil“ Zaječar S.S. osumnjičene za poresku utaju.

Postoje osnovi sumnje da je S.S. sa još dve osobe, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku, od aprila 2014. do maja 2016. godine, u nameri izbegavanja obračuna i plaćanja javnih prihoda, nije prijavila činjenice koje su od uticaja za utvrđivanje tih obaveza i nije obračunala i platila porez na dodatnu vrednost, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i porez na dohodak građana.

Na taj način osumnjičeni su oštetili budžet Republike Srbije za 9.785.677 dinara.

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su službenika javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije“ poslovnice u Sokobanji O.D. zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebivši službeni položaja oštetila „Elektroprivredu Srbije“ za 2.232.280 dinara.

Sumnja se da je O.D. od juna 2014. do januara ove godine, koristeći svoja ovlašćenja za pristup i knjiženja u aplikaciji referentski nalog, bez knjižnih odobrenja proknjižila 208 uplata u korist kupaca fizičkih lica za električnu energiju u iznosu od 975.424 dinara.

Kako se sumnja O.D. je, takođe, na šifru koleginice, bez njenog znanja i bez knjižnih odobrenja, proknjižila još 292 uplate u korist kupaca u iznosu od 1.256.856 dinara.

Gotovinske uplate od kupaca, osumnjičena je primala povremeno radeći na šalteru umesto trenutno odsutnih blagajnika, a uplatama nije zaduživala blagajnu već je kupcima overavala primerke naloge za uplatu a svoje primerke nakon knjiženja kroz referentske naloge uništavala,.

Novac od tih uplata, kako se sumnja O.D. je prisvajala za sebe, čime je oštetila “Elektroprivredu Srbije“ za 2.232.280 dinara.

Pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su i zaposelnog u u Gerontološkom centru D.J. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično delo pronevera.

Postoje osnovi sumnje da je D.J., kao blagajnik Gerentološkog centra, od avgusta 2014. do februara 2017. godine u više navrata protivpravno za svoje potrebe prisvajila 2.400.000 dinara, koji su joj bili povereni u radu u službi u vidu deponovanih sredstava i džeparca korisnika Centra.

U koordiniranoj akciji „Signal“ pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, Poreskom policijom i Bezbednosno informativnom agencijom, , uhapsili su 74 osobe i podneli krivčne prijave u redovnom postupku protiv 46 osoba.

Osumnjičeni su, kako se sumnja, izvršenjem krivičnih dela naneli materijalnu štetu od oko dva milijarde dinara budžetu Republike Srbije, Fondu za kapitalna ulaganja autonomne pokrajine Vojvodine, budžetima lokalnih samouprava i drugim privrednim subjektima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>