Najnovije vesti
Home / Sport / AIKIDO KLUB „TIMOK“ IZ ZAJEČARA PROSLAVIO 21 GODINU POSTOJANJA
AIKIDO KLUB „TIMOK“ IZ ZAJEČARA PROSLAVIO 21 GODINU POSTOJANJA

AIKIDO KLUB „TIMOK“ IZ ZAJEČARA PROSLAVIO 21 GODINU POSTOJANJA

Aikido klub „Timok“ nedavno je proslavio 21 godinu postojanja. Nakon dve decenije uspešnog rada, ovaj zaječarski klub ima čime da se pohvali. Tokom čitave prošle godine, klub je organizovao razne manifestacije, besplatne kurseve samoodbrane, ugostio sportiste iz Niša, Beograda i drugih gradova Srbije, a u tom duhu će, kako kažu u klubu, nastaviti i u narednom periodu. 

Iako je aikido relativno mlada, japanska borilačka veština, sve više, uglavnom mladih Zaječaraca, interesuje se za tu sportsku disciplinu. Sa njima rade treneri sa majstorskim zvanjem, a klub, koji je ove godine obeležio 21. rođendan, može da se pohvali i da je član „Budo saveza Srbije“, koju čine klubovi koji neposredno sarađuju sa japanskim instruktorom Toshiro Sugom – majstorom 7. dan aikikai.

„Klub je osnovan u januaru 1999. godine i 14. januara je napunio dvadeset jednu godinu, čime se ponosimo. Predsednik kluba i osnivač je Nenad Danković, 3. dan aikikai, a klub ima više članova sa majstorskim zvanjem koji rade kao treneri dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. Pošto je aikido specifičan sport i nema takmičenja, sa decom učestvujemo na raznim manifestacijama gde radimo demonstraciju ove japanske veštine. Imamo i lepu saradnju sa klubovima iz okruženja, iz Bora, Knjaževca, ali i drugih gradova. Činjenica da nije takmičarski sport otvara mogućnost rekreativnog treniranja. Bilo da imate porodicu, posao, aikido mogu trenirati svi – od 7 godina pa na dalje. Sa treninzima može da se krene i u 30-im ili 40-im godinama života. Svako može trening da prilagodi sebi“, rekao je trener Aikido kluba „Timok“, Srđan Pilipović.

U cilju promovisanja sporta, klub je u prošloj godini organizovao razne manifestacije i druženja, a tako će biti u ovoj godini.

„Klub mnogo radi na promociji sporta, pa s tim u vezi, jednom godišnje organizujemo i „Budo festivala borilačkih sportova“. Na festivalu smo prošle godine, imali goste i iz Niša, Beograda i drugih gradova, a ideja nam je bila da promovišemo ne samo aikido, nego sve borilačke sportove. Takođe, u saradnji sa Internacionalnom policijskom asocijacijom, IPA Regija Zaječar, u novembru prošle godine, organizovali smo besplatan kurs samoodbrane. Odziv je bio više nego odličan, a ono na šta smo posebno ponosni je to,  što je bilo žena koje su i nakon kursa, ostale u kubu da treniraju sa nama. U planu nam je i da ova akcija postane tradicionalna, tako da smo već u pregovorima sa IPA-om oko organizacije za ovu godinu“, istakao je Pilipović.

Pilipović je napomenu da su mnogobrojni razlozi zbog čega se on odlučio baš za aikido.

„Kada govorimo o toj bolilačkoj disciplini, zanimljivo je znati da naziv „aikido“ potiče od tri japanske reči: AI – postizanje harmonije sa kijem univerzuma, KI – se u svom najjednostavnijem tumačenju može prevesti kao energija kojom je ispunjeno sve oko nas, i DO – što znači put. U borilačkom smislu, kroz tehnike aikidoa, ovaj princip harmoničnosti se ogleda u ideji da uklopimo napad i da energiju napadača iskoristimo za samoodbranu. Primena ovog i svih principa, se može spoznati samo kroz redovnu vežbu na treninzima. Sve to je i mene privuklo,  a jedan od razloga što sam odabrao aikido je što to nije veština koja ima ograničenja u treniranu i omogućava mi da budem aktivan i u kasnim godinama. Drugi razlog je što aikido okuplja drugačije ljude, plemenite i mi se puno družimo i van treninga“, dodao je Pilipović.

U Aikido klubu trenutno trenira oko 20 članova različitog uzrasta. Treninzi se održavaju u Tržnom centru „Dva brata“, utorkom, četvrtkom i subotom od 20 sati i 30 minuta, a svi zainteresovani koji žele da se bave baš ovim sportom, dodatne informacije mogu dobiti na samom treningu ili preko facebook stranice Aikido kluba „Timok“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>