Najnovije vesti
Home / Vesti / 8. mart: CVEĆE SVUDA OKO NAS
8. mart: CVEĆE SVUDA OKO NAS

8. mart: CVEĆE SVUDA OKO NAS

Povodom Međunarodnog dana žena poslednjih nekoliko dana u Zaječaru bogata je ponuda cveća. Najčešće mušterije, prema rečima prodavca su iz godine u godinu, svakako muškarci i deca, koji se najčešće opredeljuju za rezano i saksijsko cveće, a neko i za cvetni aranžman. Najprodavanije su ipak primule, za koje je potrebno izdvojiti od 75 do 100 dinara. Cena gerbera je 200 dinara, ciklame od 180 do 200, dok karanfil i ove godine košta 70 dinara. Cena ruže se kreće od 150 do 350 dianara, u zavisnosti od boje i materijala u kome je upakovana. Za cvetni aranžman potrebno je izdvojiti od 400 do 1500 dinara.

Iako se uglavnom obeležava poklanjanjem cveća i slatkiša, ovaj praznik treba da nas opomene na, često ugrožena, prava zaposlenih žena.
Podsećanja radi, Međunarodni dan žena, popularno nazvan „Osmi mart“, praznik je ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena. Ideja da se ovaj praznik obeležava pojavila se početkom 20. veka, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Tridesetih godina neke države su prestale da obeležavaju ovaj praznik, ali su 1975. godine Ujedinjene nacije počele zvanično da ga obeležavaju.

Dan žena se obeležava kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici „Triangle Shirtwaist“, koji se dogodio u Njujorku 1911. godine. Toga dana poginulo je preko 140 žena. Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odeće i tekstila dogodile su se 8.3. 1857. u Nju Jorku. Tekstilne radnice su protestvovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstrante je rasterala policija, a dva meseca kasnije, te iste žene su osnovale sindikat.

Protesti na 8.3. su se događali i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz Nju Jork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu 1910. godine u organizaciji Socijalističke Internacionalne. Praznik je ustanovljen na predlog slavne nemačke političarke i borca za ljudska prava Klare Cetkin. Već sledeće godine praznik je obeležilo milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Prvi Dan žena se slavio 28.2. 1909. u SAD povodom deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stepenik ruske revolucije. Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontai nagovorila je Lenjina da 8.3. postane državni praznik. On se tokom sovjetskog perioda koristio za obeležavanje „herojstva radnica“.

Prvi Dan žena se slavio 28.2. 1909. u SAD povodom deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>