Najnovije vesti
Home / Kultura / 66 godina Narodnog muzeja u Zaječaru
66 godina Narodnog muzeja u Zaječaru

66 godina Narodnog muzeja u Zaječaru

Dan Narodnog muzeja Zaječar obeležen je danas različitim aktivnostima. 

Tačno u podne potpisan je Memorandum o saradnji sa Zavičajnim muzejom Župe Aleksandrovac.

Dejan Krstić direkor Narodnog muzeja u Zaječaru istakao je da je zaječarski muzej jedna od najistaknutijih kulturnih institucija na istoku Srbije, ali i šire.

„Evo već 66 godina Narodni muzej Zaječar ispunjava svoju misiju očuvanja kulturnog nasleđa, pre svega onog muzejskog, materijalnog ali i nematerijalnog i to u raznim oblastima, arheoloiji, istoriji, etnologiji i istoriji umetnosti. Imamo velike fondove i imamo čime da se pohvalimo, veliki broj turista, imamo lokalitet Felix Romulijanu. Možda se ovako sa strane čini da su muzeji uspavane ustanove, ali naš muzej sigurno nije“, kaže Krstić.

Ivan Brborić direktor Zavičajnog muzeja Župe Aleksandrovac izrazio je zadovoljstvo što je saradnja dve institucije i zvanično uokvirena.

„Saradnja između naših institucija traje još od 2011. godine. U toj višegodišnjoj saradnji došlo je do mnogo ideja, druženja i poštovanja između dve ustanove. Planiramo i zajednički  projekat iz oblasti etnografije“, rekao je Brborić.

Ovom prilikom u Narodnom muzeju u Zaječaru  dodeljene su zahvalnice darodavcima i saradnicima.

U okviru obeležavanja velikog jubileja organizovan je i književni program pod nazivom  „Naši horizonti“, a povodom nagrađene knjige prof. dr Miodraga Sibinovića „Množenje svetova“, a u 18 sati biće svečano otvorena  izložba „Nevestinski snovi“ – Tradicionalni kovčezi bitoljskog kraja, autorke dr Meri Stojanove.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>