Najnovije vesti
Home / Ritam grada / 45 godina posle: VARIOLA PRVA ZARAZNA BOLEST ISKORENJENA ZAHVALJUJUĆI IMUNIZACIJI
45 godina posle: VARIOLA PRVA ZARAZNA BOLEST ISKORENJENA ZAHVALJUJUĆI IMUNIZACIJI

45 godina posle: VARIOLA PRVA ZARAZNA BOLEST ISKORENJENA ZAHVALJUJUĆI IMUNIZACIJI

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru i Rajačka škola zdravlja obeleželi su sinoć veliki jubilej povodom 45 godina posle epidemije variole na Kosovu 1972. godine.

Ovim povodom u Radul begovom konaku u Zaječaru organizovana je izložba i predavanje.

Doktor Petar Paunović koji je i sam učestvovao u vakcinisanju stanovništva, održao je  predavanje na temu podsećanja na variolu na Kosovu 1972. godine.

„Ovo je veče preventivne medicine u Timočkoj Krajini. Obeležavamo jedan mali jubilej i hoćemo da pokažemo koliko je bila moćna vakcina kako bi se suzbila epidemija. Ona je najmoćnije sredstvo i  za druge bolesti vakcine  bi trebalo da se primenjuju kao takve“, rekao je dr Paunović prepričavajući slučaj na Kosovu kada se variola prenela velikom brzinom.

„Ibrahim Hoti koji je bio u Basriji na hodočašću po povratku na Kosovu oboleo je od blagog obilka variole. Na Kosovu postoji običaj da rodbina posećuje onog koji je bio na hodočašću. Tako je i bilo.  Variola se prenela brzo i zahvatila nekoliko žarišta na Kosovu. Zbog nepažnje i nehata ona se proširila i na druga mesta, došla je do Čačka, Novog Pazara, Beograda,  pa je tako celu zemlju zahvatio strah. Tada je doneta odluka da se celo stanovništvo Jugoslavije vakciniše.Započela je jedna velika borba sa variolom koja se završila pobedom. Ovde hoćemo da pokažemo da je to bio jedan veliki izazov“, rekao je dr Paunović u Konaku.

Doktor Predrag Marušić govorio je o vakcini koja je pobedila ovu strašnu bolest.

„Želimo da podsetimo ljude na ovu devastirajuću bolest. Procenat umrlih  bio je i do 50 odsto. Pred kraj 20 veka bilo od 300 do 500 miliona umrlih.  Kažu da su konkvistadori koji su osvojili Centralnu i Južnu Ameriku doneli ovu bolest tamo i to je doprinelo propadanju tih civilizacija. Variola je prva zarazna bolest koja je iskorenjena zahvaljujući umnuzaciji. U Srbiji  smo uspeli još 2003. godine da uradimo slično i sa dečijom paralizom, neke smo za sad samo eleminisali, nemamo oboljenja, ali nismo uspeli  da izbacimo uzročnika iz populacije“, rekao je dr Marušić i dodao:

„Ovo predavanje svedoči o našem iskustvu i iskustvu doktora Pere i dok su drugi, rukovodioci u to doba sa panikom bežali, on je tada ne samo vakcinisao stanovništvo Kosova nego je imao i dovoljno lucidnosti da uzme fotoaparat i sve to zabeleži. Ova izložba je sa te strane jedinstvena u Srbiji i šire, jer je tada za nepuna 3 meseca od 22 miliona 18 miliona Slovena vakcinisano“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>