Najnovije vesti
Home / Ritam grada / 45 godina posle epidemije variole 1972. godine: Izložba i predavanje u Zaječaru
45 godina posle epidemije variole 1972. godine: Izložba i predavanje u Zaječaru

45 godina posle epidemije variole 1972. godine: Izložba i predavanje u Zaječaru

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru i Rajačka škola zdravlja obeležavaju veliki jubilej, povodom 45 godina posle epidemije variole na Kosovu 1972. godine.

Ovim povodom u Radul begovom konaku u Zaječaru 16. februara od 18 sati  biće organizovana izložba i predavanje.

Dr Predrag Marušić govoriće o vakcini koja je pobedila ovu strašnu bolest, a dr Petar Paunović održaće predavanje na temu podsećanja na variolu na Kosovu 1972. godine.

Borba protiv variole u Timočkoj krajini

Kada je sredinom marta probila sanitarni korodon oko Kosova, pojavivši se  u Novom Pazaru, Čačku i Beogradu, nastupio je strah od neizlečive bolesti a država je donela odluku o vakcinisanju svog stanovništva na području Jugoslavije. Tako je započeto vakcinsanje stanovništva Timočke krajine.

U svim aktivnostima vakcinacije protiv velikih boginja učestvovao je Zavod za zdravstvenu zaštitu „Timok“ iz Zaječara, osim na području kladovske opštine. Tamo je, silni direktor Medicinskog centra „Krajine“ i predsednik opštije Kladovo dr Sibin Ilić,  sam preuzeo odgovornost za vakcinisanje stanovništva. Nešto zbog straha od neizlečive bolesti, nešto da bi pokazao koliko je moćan, postavio je straže kod Brze Palanke i kod Tekije, koje nisu nikog živog puštale na područje Kladovske opštine. Vakcinu je nabavio iz Rumunije i vakcinisao žitelje kladovske opštine.

Zavod za zdravstvenu zaštitu „Timok“ u Zaječaru  postao je stručno metodološki centar i vakcinatorski punkt. U aktivnosti vakcinacije učestvovale su sve zdravstvene ustanove na području Timočke Krajine, osim Medicinskog centra „Krajina“ u Negotinu.

Prema jednom izveštaju od 2. aprila 1972. godine na celom području Timočke Krajine vakcinisano je 205  413 lica, sa uspehom 75-80%. Vakcinisanje je nastavljeno i dalje. Do kraja kampanje vakcinacije, na području Timočke krajine ukupno je vakcinisano 248 000 lica (oko 74% od ukupnog broja), sa uspehom preko 86%.

Epidemije zaraznih bolesti ne samo da prouzrokuju poremećaje u životu zajednice, već i skupo koštaju. Troškovi Zavoda za jednu tako obimnu preventivnu akciju bili su 427 073 dinara. A ukupni troškovi vakcinacije protiv velikih boginja na području Timočke Krajine bili su  1 843 236 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>