Najnovije vesti
Home / Društvo / 37. SUSRET NOVOKORIĆANA
37. SUSRET NOVOKORIĆANA

37. SUSRET NOVOKORIĆANA

Staroplanisko selo Novo Korito, u opštini Knjaževac, pored toga što ima čuveni granični Sabor na Kadibogazu i gastronomsko-folklornu manifestaciju „Šipurijada“, specifično je i po tome što jedino u ovom kraju ima svoje seosko zavičajno udruženje – Udruženje Novokorićana, koje je osnovano još početkom 80-ih godina 20. veka. 

Tokom svog postojanja, ovo udruženje je u saradnji sa Mesnom zajednicom Novo Korito radilo na obnovi seoske komunalne infrastrukture, radilo je i na podsećanju na neke istorijske tradicije vezano za selo i na sakupljanju podataka o prošlosti sela, ali osnovna njegova aktivnost sve vreme bila je organizovanje godišnjeg okupljanja Novokorićana i njihovih gostiju pod nazivom Susret Novokorićana. Prvi Susret održan je 1982. godine u Novom Koritu. Godine 2004. sedište Udruženja prebačeno je u Zaječar, jer u ovom gradu, zbog izumiranja sela, Novokorićana ima više nego u samom selu. Od tada se i Susreti Novokorićana održavaju u Zaječaru i okolini, i to svake druge subote u mesecu septembru.


Ovogodišnji Susret Novokorićana, 37. po redu, održan je 14. septembra u restoranu „Roko“ u Zaječaru. Učestvovalo je nešto manje od 60 ljudi. Po ustanovljenoj tradiciji, posle prvih numera orkestra, okupljenima su se obratili zvaničnici i gosti. Prvo se obratio organizator susreta, sekretar Udruženja, Dragoslav Jovanović, zatim novinar Rade Stojčić, koji je u saradnji sa Udruženjem realizovao nekoliko filmova o Novom Koritu, i na kraju dr Dejan Krstić, predsednik Zavičajnog društva Timočana-Torlaka iz Minićeva, koje sa Udruženjem blisko sarađuje. Posle prvog odigranog kola, usledilo je tradicionalno zajedničko fotografisanje, a onda je druženje do večernih sati nastavljeno uz bogatu trpezu, igru i veselje. U dva navrata se u toku druženja prisutnima obraćala Ljiljana Živković iz Novog Korita, koja se bavi pisanjem proze i poezije na novokoritskom govoru i uglavnom sa motivima iz svog sela. Ona je najpre pročitala svoje dve pesme, koje su štampane u međunarodnom zborniku dijalekatske poezije „Ete takoj“, objavljenom u Vranju ove godine, a potom i još po jednu pesmu i priču. Ova njena književna ostvarenja kod prisutnih su u nekim trenucima izazivala smeh, a u nekim suze u očima.

Dugogodišnji predsednik Udruženja, ugledni zaječarski preduzetnik Slavoljub Živković, koji je u proteklom periodu Udruženje dostojno i uspešno vodio, iz privatnih razloga se nedavno povukao sa ove dužnosti, pa se u narednom periodu očekuje izbor novog predsednika.

dr Dejan Krstić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>