Najnovije vesti
Home / Kultura / 33 godine od smrti Zorana Radmilovića
33 godine od smrti Zorana Radmilovića

33 godine od smrti Zorana Radmilovića

33 godine od smrati Zorana Radmilovića, navršava se sutra, 21 jula. 

Povodom 33 godine od smrti velikana našeg glumišta Zorana Radmilovića, predstavnici Narodnog pozorišta Timočke krajine ’’Zoran Radmilović’’, položiće sutra, 21. jula, venac na njegov spomenik.

Polaganje venaca je tačno u podne.

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21.jula 1985. u Beogradu. Po očevoj želji je upisao Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu u Beogradu, a uporedo je glumio u KUD „Ivo Lola Ribar“. Završio je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i od 1962 do 1968. nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu gde je uglavnom dobijao sporedne uloge. Prvu veću ulogu dobija spletom srećnih okolnosti, kada posle odustajanja Ljube Tadića 1964. godine dobija glavnu ulogu u pozorišnoj predstavi Ateljea 212 „Kralj Ibi“. Na filmu je debitovao 1962. u ostvarenju Jovana Živanovića „Čudna devojka“, a u karijeri je imao više od 200 uloga na filmu.Ostao je prepoznatljiv po ulozi Radovana u predstavi „Radovan III“ i svoju poslednju predstavu je održao 9. juna 1985. uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.

U Zaječaru ulica u kojoj se rodio nosi njegovo ime, a od 1991. godine se dodeljuje nagrada „Zoranov brk“ na manifestaciji „Dani Zorana Radmilovića“ ustanovljenoj u njegovo ime.

Pre pet godina, na dan Radmilovićeve smrti u Mileševskoj ulici u Beogradu, postavljena je spomen ploča u čast Zorana Radmilovića u organizaciji Ateljea 212 i opštine Vračar.

Zaposleni u zaječarskom pozorištu, koje nosi njegovo ime, sutra će položiti cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću u Zaječaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>