Najnovije vesti
Home / Vesti / 28 NAJHRABRIJIH SUTRA PLIVA ZA ČASNI KRST -Zaječarci spremni za Bogojavljensku trku
28 NAJHRABRIJIH SUTRA PLIVA ZA ČASNI KRST -Zaječarci spremni za Bogojavljensku trku

28 NAJHRABRIJIH SUTRA PLIVA ZA ČASNI KRST -Zaječarci spremni za Bogojavljensku trku

Reke u Srbiji sutra, na Bogojavljenje, biće pune plivača kao usred leta, koji će i ove godine tradicionalno, odmeriti snage i plivati za Časni krst. Najhrabriji će zaplivati i na Popovoj plaži u Zaječaru, a prema rečima organizatora, ukupno je prijavljeno 28 takmičara iz Zaječara, Negotina, Kuršumlije, Kraljeva, Gnjilana. Najmlađi učesnik ima 18 godina, dok najstariji takmičar koji će pokušati da prvi dođe do cilja i osvoji Časni krst, ima 48.

Među prijavljenim učesnicima su i Ivan Živadinović i Đorđe Hadžić iz Zaječara, koji se godinama bave sportom. Kako kažu, ne učestvuju prvi put, a na plivanje za Časni krst ne gledaju kao na takmičanje, već na čin negovanja pravoslavlja.

-Imao sam iskustva u plivanju u ekstremno hladnim uslovima, ali nikad nisam plivao za Časni krst, do prošle godine. Kada sam prošle godine čuo da se kod nas ponovo organizuje Bogojavljensko plivanje, nisam imao dilemu da li da se prijavim. Prijavio sam se, a tako je i ove godine. Konkretne pripreme nemam, bavim se sportom i fizički sam aktivan tokom cele godine, a kada je u pitanju skok u hladnu vodu, nemam problem sa tim. Dosadašnje iskustvo je predivno i preporučio bih svakom ko je u dilemi da li da proba ili ne, naravno ovo se odnosi na plivače i one koji su dobrog zdravlja. Po mom mišljenju, pobednik je svako ko skoči u hladnu vodu jer je ovo pre svega duhovna, a ne sportska manifestacija, i koliko god da se većina nas bavi nekim sportom, svi smo mi pre sve svega Srbi pravoslavne vere, pa onda doktori, sportisti, radnici… Moram da dodam i to da mi je drago da je takva jedna manifestacija postala tradicija, da se sve veći broj mladih ljudi odlučuje na ovaj sveti čin, rekao nam je Ivan Živadinović, inače profesor fizičkog vaspitanja.

-Već drugu godinu plivam za Časni krst, a utisci od prošle godine su odlični. Nadam se da će ove godine biti veliki broj plivača. Voleo bih da pobedim, ali to nije glavni razlog moje prijave, već negovanje tradicije i običaja, a mislim da je to cilj svim plivačima. Prošlogodišnji skok u hladnu vodu, nalet adrenalina i celokupno iskustvo su me iznova naterali da učestvujem u svakom narednom Bogojavljenskom plivanju. Nisam imao nikakve pripreme za plivanje jer na to ne gledam kao na takmičenje, već na događaj za koji bi svako ko poštuje tradiciju, trebalo da se prijavi, istakao je Đorđe Hadžić, koji godinama trenira rukomet.

Prijavljeni učesnici će morati da prođu lekarski pregled, koji će biti organizovan na Popovoj plaži, pre početka plivanja. Prema rečima doktora Gradimira Đorđevića, iz Hitne službe zaječarskog Zdravstvenog centra, plivanje na Bogojavljenje predstavlja jedan test izdržljivosti ljudskog organizma koji mogu da podnesu samo osobe dobrog zdravlja.

„Prijavljenim kandidatima ćemo na lekarskom pregledu izmeriti krvni pritisak i uraditi EKG srca, kako bi proverili opšte zdravstveno stanje. Očekujem da ne bude toliko niska temperatura, kao ranijih godina, jer je ljudskom organizmu potrebno da se postepeno adaptira na hladnu vodu. Potrebno je da se učesnici pre ulaska u vodu, malo poprskaju, kako bi se organizam koliko-toliko adaptirao. To nije slučaj samo sada, kada je u pitanju skok u hladnu vodu, već to važi i tokom letnje sezone“, objasnio je Đorđević.

Plivanje za Časni krst počinje u 11.00 sati, a prema rečima organizatora, sve je spremno za početak manifestacije. Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“, završili su danas radove na postavljanju bine, kao i pontonskog mosta, odakle će najhrabriji i najuporniji sutra skočiti u vodu, i pokušati da stazu dugu 33 metra, preplivaju bez ikakvih problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>