Najnovije vesti
Home / Vesti / Iz Zaječara se godišnje izveze 20-ak hiljada tona smeća
Iz Zaječara se godišnje izveze 20-ak hiljada tona smeća

Iz Zaječara se godišnje izveze 20-ak hiljada tona smeća

KAD BACATE SMEĆE POMISLITE NA NJIH, LJUDE KOJI RADE U TEŠKIM USLOVIMA, PO VELIKOJ HLADNOĆI, ALI I VELIKOJ VRUĆINI

O čistoći u Gradu Zaječaru brine Javno komunalno-stambeno preduzeće. U radnoj jedinici za preuzimanje i izvoženje  smeća  je stalno zaposleno 48 radnika, od kojih je 12 vozača, a do početka februara pomoć u ljudstvu je i preko javnih radova. 18 ljudi radi na održavanju i čišćenju javnih površina. Iako pojedini građani po nekad imaju primedbe na izvoženje smeća zaposleni se trude da grad izgleda što čistije. Služba radi sa sedam kamiona autosmećara koji su svakodnevno na terenu, sa četiri autopodizača od kojih su dva do tri svakodnevno na rejonu. Služba raspolaže i sa dva kamiona kipera i sa jednim malim kamionom koji se koristi za ručni utovar po gradu za čišćenje divljih deponija, za mesta gde komunalna policija naloži da se nešto ukloni. Problema je dosta. Radnici rade u izuzetno teškim uslovima… po velikoj hladnoći ali i velikoj vrućini, podižu kante koje nisu predviđene za smeće i koje su izuzetno teške, po snegu i ledu oni moraju da priđu i do neočišćenih prilaza kako bi  izbacili smeće… Sa druge strane rade i sa mehanizacijom koja je zastarela. Iz grada se inače prosečno godišnje izveze od 18 000 do 21 000 tona smeća.

-Vozni park sa kojim raspolažemo je zastareo. Jedno vozilo smo morali da isključimo sa rejona jer je dotrajalo. Zato pokušavamo da osposobimo drugo koje bi trebalo ovih dana da stigne sa remonta. I ostala vozila su nam u lošem stanju, stalno se dešavaju kvarovi, pogotovo kad su temperature u minusu. Što se tiče radne snage poslednjih meseci smo imali pomoć u ljudstvu preko programa javnih radova gde smo dobili 25 radnika tako da smo u najtežem periodu za nas, kraj jeseni i početak zime, to prebrodili. U toku zime problem nam predstavlja i velika količina pepela koji opterećuje vozila. Nismo tokom prošle godine uspeli da odvojimo finansijska sredstva da kupimo bar jedno novo vozilo, iako smo to planirali kroz finansijski plan. Nadamo se da ćemo to uraditi početkom ove godine. Uprkos svemu mi ostvarujemo neki minimum procesa rada, da u skladu sa gradskom odlukom o komunalnom uređenju tri puta mesečno izvozimo smeće iz domaćinstava, iz naselja dva puta nedeljno, a iz užeg centra skoro svakodnevno, kaže Velibor Ristić, rukovodilac sektora Čistoća.

Po rečima Ristića grad poseduje dovoljan broj kontejnera, iako bi povremeno trebalo izvršiti njihovu zamenu zbog dotrajalosti. Što se tiče sela, tamo gde je uspostavljena organizovana usluga izvoženja smeća, u 11 sela, treba izvršiti određena pojačanja. U planu je da se obezbedi i nabavka kontejnera za sela koja nisu do sad ušla u ovaj sistem.

UŽARENI PEPEO NE TREBA BACATI U KONTEJNERE

Iz JKSP „Zaječar“ apeluju na građane da užareni pepeo ne bacaju u kontejnere koji su namenjeni za smeće jer dolazi do paljenja. Bilo je i situacija da radnici ne primete vruć pepeo i kontejnere isprazne u kamion u kom se smeće zapali pa intervenišu i vatrogasci.

-Užareni pepeo treba građani prvo da bace u sopstvene kante a da ga potom kad se ohladi bace u kontejner. Po gradu često dolazi do paljenja đubreta u kontejneru čime im se između ostalog skraćuje rok trajanja. Sa druge strane i ulicama se širi nesnosan smrad od dima i paljevine. Apelovao bi na građane i da čiste prilaze do kanti za smeće jer naši radnici tu gube snagu i vreme pa dolazi i do kašnjenja prilikom izbacivanja, istakao je Ristić koji se unapred i zahvalio građanima na saradnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>