Najnovije vesti
Home / Ritam grada / 180 godina zaječarske Gimnazije: Svečana akademija u Pozorištu „Zoran Radmilović“
180 godina zaječarske Gimnazije: Svečana akademija u Pozorištu „Zoran Radmilović“

180 godina zaječarske Gimnazije: Svečana akademija u Pozorištu „Zoran Radmilović“

Gimnazija u Zaječaru u petak 19. maja obeležava svoj veliki jubilej, 180 godina rada i postojanja i tim povodom će biti održana Svečana akademija.  

U 17 sati biće održana Svečana sednica Nastavničkog veća, od 18 sati sledi obilazak nekadašnje zgrade Gimnazije, a u  19 sati organizuje se Svečana akademija u pozorištu “Zoran Radmilović”. U foajeu pozorišta biće postavljena izložba fotografija o obeležavanju dosadašnjih jubileja škole, a od 20 časova u hotelu „Srbija TIS“ biće organizovani susreti generacija gimnazijalaca.

Gimnazija u Zaječaru spada u red nastarijih škola ove vrste u Srbiji. Ona je prva srednja škola u istočnoj Srbiji koja je otvorila vrata učenicima, davne, 1836. godine. Prvi gimnazijski učitelj, Živojin Kerečki, stigao je u Zaječar iz Srema pre prvog lekara. Tada se zvala Glavna škola i imala je dva razreda gimnazije, a 1884. godine Zaječar dobija potpunu, sedmorazrednu gimnaziju.Godine 1883. Gimnazija je prešla u novu zgradu za koju je projekat uradio Rihard Lang, deda čuvenog Zaječarca Zorana Radmilovića. Mnogobrojni ratovi u Srbiji su prekidali rad škole (Timočka buna, Balkanski ratovi, I, II svetski rat). Godine 1960. odlukom Saveta za prosvetu Narodnog odbora, Viša gimnazija je preseljena u novoizgrađeni blok srednjih škola.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>