Najnovije vesti
Home / Kultura / 100 godina diplomatskih veza SAD-a i Srbije
100 godina diplomatskih veza SAD-a i Srbije

100 godina diplomatskih veza SAD-a i Srbije

Grad Zaječar i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji počinju sa realizacijom projekta “Amerika-Srbija 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi”. Tim povodom Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade SAD-a posetila je Zaječar i sa autorom projekta, Borom Dimitrijevićem predstavila projekat i razgovarala o njegovoj realizaciji. Izložba u okviru projekta će biti prvo prezentovana u Zaječaru, a zatim i u 15-ak gradova u Srbiji. 

„Jako mi je drago da smo ovde danas i što ćemo sa Borom Dimitrijevićem raditi na projektu koji će objasniti 100 godina kulturnih i diplomatskih veza između SAD-a i Srbije. Neki od naših partnera na ovom projektu su Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, Arhiv „Timočka krajina“ u Zaječaru, Udruženje srpskih istoričara i Timočki omladinski centar u Zaječaru, zajedno sa ostalim muzejima koji će biti deo ovog projekta. Poslednjih 100 godina postoje razne priče, odnosi Amerike i Srbije i različite situacije i mi ćemo se osloniti na Dimitrijevića da će svu tu dokumentaciju i pronaći“, istakla je Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade SAD-a.

Autor projekta Bora Dimitrijević je istakao da je sama ideja i cilj realizacije ovog projekta da se budućim generacijama približe srpsko – američki odnosi i različite situacije između te dve zemlje.

„Želeli smo da generaciji koja je rođena posle 1990. godine iz jednog drugačijeg ugla približimo srpsko – američke odnose koji su, po mom mišljenju najbitniji za ovu zemlju, ma kako nekom to izgledalo. Možemo nekog voleti ili ne voleti, ali većina autora smatra da je 20. vek ustvari vek Amerike. Meni su bili veoma intrigantni ti odnosi između dve zemlje. A šta me je nateralo u ove vode? Dok sam bio u Narodnom muzeju i brinuo o Romulijani, bavio sam se nečim što je potpuno novo na srpskoj kulturnoj sceni, a mesto na kome sam bio mi je pružalo mogućnosti da to i radim. To je bila, pored mog osnovnog posla, kulturna diplomatija. U svim mojim kontaktima sa ambasadorima koji su obišli Romulijanu, sve sam više počeo da se interesujem za neke stvari ali tada nije bilo vremena da se to i uradi“, rekao je Dimitrijević, koji je ovom prilikom otkrio i pojedine detalje vezane za projekat ali i informacije srpko – američkih odnosa.

„Na primer jedan od zanimljivih podataka je taj da je jedan od prvih američkih konzula u Beogradu imao 10 deonica u Rudniku uglja Sikole. Postoji još jedan podatak koji nije baš sjajan ali treba ga reći a to je da je amerčki predsednik Ruzvelt mnogo voleo nas. I kada je dobio Nobelovu nagradu, on je avgusta meseca hiljadu dolara namenio srpskoj siročadi, a bilo ih je mnogo posle Prvog svetskog rata. Decembra meseca se dva ministarstva raspravljaju gde su pare, nakon šest meseci“, priča Bora kroz smeh.

Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina“ u Zaječaru je istakao da je ovaj projekat veoma dragocen za grad Zaječar i da ovaj grad ima čime da se ponosi.

„Bora Dimitrijević je čovek koji je u kulturi Timočke krajine, a mogu slobodno reći i Srbije, ostavio veliki trag. On je i posle odlaska u penziju našao svoj put koji će i dalje biti u kulturi i koji će, na neki drugi način, ostaviti novi veliki trag. Nadam se da će ovaj projekat biti samo odskočna daska za neke nove projekte između Istorijskog arhiva i Ambasade SAD-a. Ovaj projekat je izuzetano značajan jer će mnoge fotografije i dokumenta prvi put ugledati svetlost dana a prva postavka izložbe će biti upravo u Zaječaru. Naš cilj je da u idućoj godini, kada obeležavamo 70. godina od postojanja arhiva, realizujemo oko osam projekata“, istakao je Velibor Todorov.

Grad Zaječar, prema rečima pomoćnika gradonačelnika za kulturu Vujadina Miloševića, podržaće realizaciju ovog projekta koji je, prema njegovim rečima, jako važan za grad i u naučnom smislu.

„Pozdravljam ovakav vid saradnje i lične inicijative pojedinaca i mislim da je to jako bitno, a grad Zaječar će uvek podržavati svaku vrstu finansiranja sa strane kada imamo partnere, i kada nešto možemo da realizujemo bez prevelikih sredstava. Ceo ovaj projekat je jako bitan i u naučnom smislu, ja nisam siguran da li se neko time do sada bavio na ovaj način i mislim da će ovaj projekat veoma doprineti gradu ali i istoriji“, zaključio je Milošević.

Osim u Zaječaru, izložba “Amerika-Srbija 1918-2018, diplomatski i kulturni odnosi”  biće prezentovana i u Knjaževcu, Boru, Negotinu, Kladovu, Sokobanji, Majdanpeku, Boljevcu  a zatim i u Nišu, Leskovcu, Paraćinu, Pirotu, Golubcu, Novom Sada, Pančevu i Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>