Najnovije vesti
Home / Kultura / 10 godina Felix Romulijane na listi UNESK-a: Otvorena izložba pojaseva ,,VEČITI KRUG“ na ovom arheološkom lokalitetu
10 godina Felix Romulijane na listi UNESK-a: Otvorena izložba pojaseva ,,VEČITI KRUG“ na ovom arheološkom lokalitetu

10 godina Felix Romulijane na listi UNESK-a: Otvorena izložba pojaseva ,,VEČITI KRUG“ na ovom arheološkom lokalitetu

IZLOŽBA POJASEVA IZ ETNOLOŠKE ZBIRKE NARODNOG MUZEJA U ZAJEČARU ,,VEČITI KRUG“ OTVORENA NA FELIKS ROMULIJANI

Ove godine Feliks Romulijana slavi značajan jubilej, deset godina Romulijane na listi UNESK-a pa su tim povodom intenzivirani kulturni programi na Romulijani. Jedan od kulturnih programa je i izložba pojaseva iz etnološke zbirke Narodnog muzeja u Zaječaru, koja se zove ,,Večiti krug“ autora dr Dejana Krstića, etnologa, antropologa i vd direktora zaječarskog Muzeja. Izložba je, nakon objavljivanja kataloga zbirke pojaseva i nakon upotpunjavanja zbirke još od 2005. godine,  prvi put  2012. godine priređena u Zaječaru da bi nakon toga prošla 27 gradova po Srbiji. Pre daljeg nastavka putovanja ova izložba je juče otvorena na Feliks Romulijani i ona će moći da se razgleda do 14. septembra.

„Osim Zaječaraca ovu izložbu treba da vide i turisti na Romulijani. Trudićemo se da ovo bude stalna praksa jer nam je kula 20 sada povremeni izložbeni prostor. To je i ideja, da osim arheoloških programa bude i najrazličitijih kulturnih programa pa i etnoloških koji su  se već više puta dešavali na Romulijani. Pokazalo se da je spoj arheologije, rimske tradicije i naše tradicionalne kulture jako lep i prijatan i u ovom ambijentu“, kaže dr Krstić.

Pojas je inače jedan izuzetan deo nošnje, ali istraživači do sada na njega uopšte nisu obraćali pažnju, jer se činilo da  je to jedan mali šareni deo nošnje koji nema nikakav značaj niti su šare pojaseva posebno razmatrane.

„Naša zbirka, koja je posebno bogata, daje nam mogućnost da sagledamo pojaseve iz čitave jugoistočne Srbije. Ja sam tu uočio određene nepravilnosti. Pojasevima sam se bavio zbog toga što oni prvo pokazuju etno kulturnu sliku Timočke krajine, ali i čitave jugoistočne Srbije, jer je naša zbirka veća nego druge lokalne zbirke. Podsetiću da mi imamo dosta naseljenika, da je naš kraj izuzetno etno kulturno šaren, ali imamo i dosta naseljenika posle Drugog svetskog rata iz čitave jugoistočne Srbije. Imamo i gradsku kulturu, gradske pojaseve, jer je Zaječar bio gradski centar sa orijentalnom zapadnoevropskom nošnjom u neko svoje vreme. Sve to daje jedno ogromno šarenilo, dodaje autor izložbe dr Dejan Krstić.

Ono što je posebno vezano za pojas je to što on ima veliku simboliku u socijalno duhovnoj kulturi. On ima tri velika značenja, on je magijski zaštitni krug, simbol seksualnosti i plodnosti i zamena za sveto belo platno.

„Zato je i izložba nazvana Večiti krug, jer je svako morao čak da bude i sahranjen sa pojasom, a ne da ga samo nosi ceo život. On je bio simbol i zamena za sveto belo platno koje se javlja u mnogim običajima. Takođe je i seksualni reproduktivni simbol žena, jer se otvarao ritualno prilikom prve bračne noći ili prilikom porođaja. Imao je veliku simboliku koja je i na svetskom nivou, ali je izražena i u našem kraju. Zbog svog značenja pojas je imao veliku ulogu i u socijalnoj kulturi. Čitave generacije su se recimo nazivale koleno, a u ovom kraju je to bio pojas, pa se kazivalo da je recimo neko u srodstvu šest pojaseva. On je označavao i samog čoveka, ali je bio i vrlo značajan dar na svadbama, krštenjima i u drugim prilikama i koristio se u mnogim običajima u ritualne svrhe, a njegovo magijsko značenje bilo je pojačano amajlijama koje su se stavljale za pojas. Ipak podsetiću da je njegovo osnovno značenje praktično, da podržava  stomak poljoprivrednika prilikom teških radova, ali i da nosi osnovne predmete kao što su duvan, kresivo, pištolj i drugo“, ističe autor ove izložbe.

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Zaječaru poseduje u svojim zbirkama 436 pojaseva i delova pojaseva od kojih je ovom prilikom predstavljeno oko 200.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>